На Луганщині кажуть, що загалом економічний форум «Луганська область: перспективи розвитку, виклики та можливості», який пройшов у Києві, виправдав сподівання. Однак, судячи з усього, луганчани розраховували на більше. Гостями заходу стали понад 300 представників інвестиційних, проектних та будівельних компаній, агентств розвитку, але великої уваги з боку державних структур він не викликав.

Найважливішим результатом форуму стало підписання п’яти меморандумів про співпрацю. Отже, ПАТ «Укрзалізниця» будуватиме залізничну вітку Білокуракине—Сватове завдовжки 45 км; Міжнародний фонд «Відродження» сприятиме відновленню інфраструктури регіону, розвитку малого бізнесу, вирішенню гуманітарних питань. Німецьке товариство міжнародного співробітництва GІZ в Україні також допоможе відновити інфраструктуру регіону, надасть допомогу постраждалому населенню і, крім того, сприятиме розвитку підприємництва. Програми кредитування суб’єктів малого і середнього бізнесу, а також розширення його доступу до фінансових ресурсів обіцяє АТ «Ощадбанк». А Торгово-промислова палата України допоможе залучати інвестиції у реальний сектор економіки та сприятиме збільшенню обсягів експорту і розвитку імпортозамінного виробництва в області.
Водночас підприємства — учасники форуму підписали з потенційними партнерами 38 протоколів про наміри щодо реалізації своєї продукції і в Україні, і за її межами. Так, за сприяння ТПП опрацьовують питання постачання підприємствами ТОВ «Сфера» та ПСП «Агрофірма Привілля» м’ясної продукції до Республіки Казахстан, а також розширення ринку збуту борошна, яке виробляє ТОВ «Айдарський пекар». Значний інтерес у представників ділових кіл Китаю викликала продукція ТОВ «Марківський сиродільний завод» та ПСП «Агрофірма Привілля», тож досягнуто домовленості про постачання їхньої продукції до КНР. А Мінагрополітики з метою пошуку потенційних інвесторів ініціювало процедуру приватизації чотирьох кінних заводів, розташованих на території області, які належать ДП «Конярство України».
Найбільш енерговитратні підприємства регіону — ПАТ «Лисичанський склозавод «Пролетарій», ПрАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот» та ПАТ «Рубіжанський картонно-тарний комбінат» отримали пропозиції від ВП «Термодомстрой» (Харків) щодо переходу на більш дешевий газ, який можливо отримувати від газифікації вугілля за новими технологіями. Після підготовки техніко-економічного обґрунтування розпочнеться робота з упровадження технологій на підприємствах Луганщини.
Проведено переговори з німецькою фірмою ІNTERCON щодо генеральної реконструкції автодороги Кремінна—Гірське завдовжки 7,2 км і досягнуто домовленості з приводу залучення закордонного підприємства до проведення ремонтних робіт. Зокрема, в рамках проекту запланована поставка до області повної комплектації техніки та матеріалів, а також навчання спеціалістів.
Логічним завершенням економічного форуму «Луганська область: перспективи розвитку, виклики та можливості» та завданням на наступні півроку стало анонсування проведення у Сєверодонецьку у вересні форуму «Інвестиційна привабливість Луганщини».

Луганська область.