Український форум бізнесу, що пройшов у столиці, зібрав майже тисячу представників різних сфер великого, середнього та малого бізнесу, роботодавців, лідерів ділових асоціацій і громадських організацій, парламентаріїв різних фракцій. Учасники форуму обговорили план негайних заходів із подолання надзвичайної ситуації в економіці країни. 

Організаторами УФБ виступили ділові та громадські об’єднання, що прагнуть зупинити кризу й деградацію промислового комплексу держави. У їхній спільній заяві йдеться про стрімке поглиблення негативних явищ в економіці. Так, протягом 2014—2015 рр. ВВП зменшився майже на 20%, це є найгіршим результатом за всі 25 років існування незалежної України. Рівень інфляції становив 70%, а національний експорт упав на 30%. Сьогодні економіка України — це лише 50% від того, із чим країна здобула незалежність.
«Уперше за нашу історію ділове співтовариство, громадськість демонструє таку єдність, — зазначив один зі співорганізаторів форуму — президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах. — Ми ведемо чесну, деполітизовану розмову, робимо аналіз того, що відбувається насправді з українською економікою. А цей процес, на жаль, невтішний: за даними міжнародних організацій, ми в п’ятірці найгірших економік, ВВП, на відміну від рівня інфляції, за 10 останніх років не показав зростання, інвестиції в економічний, інноваційний розвиток практично припинені. Відсутній доступ до кредитів за адекватними ставками, не розробляються програми економічного розвитку, нависла загроза цілковитого руйнування бюджетоутворюючих сфер — машинобудівного, ракетно-технічного комплексу. І зараз, як ніколи, важлива консолідація зусиль бізнесу, суспільства, влади, спільна робота для економічного підйому держави та рівня життя її громадян».
Наше завдання — здійснити економічний ривок, підтвердити нашим європартнерам здатність гарантувати інвестиції в індустріальний комплекс, інноваційну сферу, спільно в найближчі три місяці виробити проект економічної доктрини. Необхідне створення регіональних майданчиків із залученням широких ділових і громадських кіл, підкреслювали виступаючі на форумі та заявили, що готові взяти на себе відповідальність за економічне зростання країни, закликавши владу забезпечити умови цього зростання, а суспільство — ретельно контролювати дії влади. Обговорювався план негайних заходів із подолання надзвичайної ситуації в економіці України на найближчі два роки. Його буде допрацьовано протягом 10 днів з урахуванням усіх пропозицій бізнесу та представлено разом з іншими прийнятими на форумі документами вищому керівництву держави й парламенту.
За словами народного депутата, одного з ініціаторів «Української Бізнес Ініціативи» Сергія Тарути, відмова бізнесу від вузьких корпоративних інтересів, партнерство з організаціями громадянського суспільства, співробітництво з парламентаріями дадуть поштовх до справді якісних змін у країні.
«Дайте народним обранцям конкретні рекомендації — у вас є досвід і бачення того, що є ефективним. Радий бачити таке єднання в суспільстві, таке само повинне бути й у політичній площині», — зазначив народний депутат, голова парламентського Комітету із промислової політики Віктор Галасюк.
Форум ухвалив рішення підписати меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між фракціями політичних партій і депутатськими групами в Верховній Раді України. Вирішено протягом наступних трьох місяців погодити між бізнесом і владою Програму прискореного економічного зростання й модернізації України на 2016—2025 роки.
Створено Стратегічну раду форуму — інтелектуальний майданчик, на якому буде допрацьовано план невідкладних антикризових заходів. Рада представлятиме позицію бізнес-кіл у роботі з народними депутатами, гілками влади, громадянським суспільством. Учасники УФБ також звернулися до бізнес-співтовариства й громадянського суспільства Нідерландів із проханням підтримати на референдумі 6 квітня ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, а отже — евроінтеграційний шлях нашої країни загалом.
Український форум бізнесу оголошений постійно діючим, відкритим до співробітництва з бізнес-асоціаціями й представниками громадських організацій.

Вл. інф.