На Волині триває заготівля березового соку. Цілющий напій з нього виготовлять у шести консервних цехах держлісгоспів. Продукція переважно йде на експорт: до Німеччини, Польщі, Ізраїлю. Залюбки її беруть також для школярів, у дитячі садочки. А ось у супермаркетах березового соку купити не можна. Оскільки вони, за словами головного спеціаліста відділу обласного управління лісового і мисливського господарства Марії Христецької, вимагають від виробників значної плати за вхід у їхню мережу. Однак засмучуватися не треба, зауважує вона, охочі можуть придбати консервовану продукцію у фірмових магазинах «Лісовичок».
Цього року підприємства управління планують заготовити 1430 тонн соку-сирцю і майже весь переробити у власних консервних цехах. Уже виготовлено 250 тонн соку, зокрема 80 тонн у консервному цеху Ківерцівського держлісгоспу. Як розповіла начальник цеху Валентина Романюк, до кінця сезону цей показник значно збільшиться, адже тут за день встигають переробити 13—15 тонн соку.
— Усі знають, що наша продукція дуже корисна, без жодних хімічних добавок, може використовуватися для дитячого харчування, — розповідає Валентина Романюк. — Сік розливаємо в трилітрові і літрові банки. Згодом почнемо виготовляти консервований щавель, гриби, перетерті лісові ягоди, маринувати помідори, огірки.
До речі, в Польщі березовий сік продають в аптеках. І не дарма, адже завдяки лікувально-профілактичній дії на організм березовий сік має широке застосування при деяких захворюваннях легенів, ниркокам’яній хворобі, захворюваннях суглобів, як стимулятор обміну речовин в організмі. Березовий сік має кровоочисну, протизапальну, сечогінну дію, сприяє швидкому звільненню організму від продуктів обміну і досить цінний при інтоксикаціях і захворюваннях, викликаних порушенням обмінних процесів в організмі. Сік використовується також при захворюванні судин, атеросклерозі. На Волині з березового соку роблять квас. У холодних підвалах його зберігають аж до косовиці.
За бажання сік-сирець населення може придбати у лісівників. Передбачено реалізувати його 300 тонн. Ціна цілком прийнятна — дві гривні за літр. А ось заготовляти березовий сік у державних лісах самостійно, застерігає директор Ківерцівського держлісгоспу Віктор Сахнюк, заборонено. Оскільки це може завдати шкоди деревам. Адже лісівники роблять підсочку лише на ділянках, які незабаром буде вирубано, дотримуючись певних правил. У цьому автор переконався, побувавши у Сокиричівському лісництві.

Волинська область.

 

 

 

На знімку: консервний цех Ківерцівського держлісгоспу працює з повним навантаженням.

Фото автора.