Цього року вартість посівної на Тернопільщині зросте на третину і становитиме приблизно 3 мільярди гривень. Власними коштами аграрії забезпечені на 60 відсотків, решту доведеться позичати в банках. У виграші ті, хто забезпечив себе пальним і мінеральними добривами з осені. Ярими зерновими засіяли понад 5 тисяч гектарів, повним ходом іде підживлення озимих. За словами заступника департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимира Стахіва, вже підживили 74 відсотки посівів озимих культур, які перезимували досить добре. Пересівати доведеться лише 3 відсотки площ. Дещо гірша ситуація з ріпаком. Його сіяли у посушливу погоду, тож посіви зріджені, їм— особлива увага: 84 відсотки площ вже підживили. Загалом площу посівів в області цього року розширили майже до 800 тисяч гектарів, що дещо більше, ніж торік.

Аграрії охоче сіють зернові, ріпак, соняшник та інші культури. А от під цукровий буряк відведуть лише 16—17 тисяч гектарів, хоч планувалося в межах 30 тисяч, а ще не так давно під цю культуру відводили й 60 та більше тисяч гектарів. Деякі господарства, причому доволі потужні, відмовилися від цієї культури, кажуть, надто затратна.

Добривами, пальним, кондиційним насінням для посівної аграрний сектор області загалом забезпечений. Техніка також готова. Але сільськогосподарський рік із посівної тільки розпочинається. Попереду ще витрат і витрат, тому аграрії так завзято обстоюють спецрежим податку на додану вартість. В акціях, що відбулися під стінами Верховної Ради, було немало представників сільгосппідприємств Тернопільщини. І не дивно. Торік завдяки пільговому оподаткуванню вони могли зекономити понад 900 тисяч гривень, а це —чималі кошти. Учасники акції добилися першої перемоги: Комітет з податкової політики підтримав законопроект № 3851, який дозволяє деякі послаблення в оподаткуванні. Чи проголосують за них депутати? Тим часом торік жителі краю купували найдорожчий в Україні хліб, вищими за середні є ціни і на багато інших продуктів. І це при тому, що середньомісячний рівень зарплати залишається найнижчим у країні. Щоб хоч трохи покращити ситуацію, в обласному центрі запровадили щотижневі сільськогосподарські ярмарки. Обіцяють, що ціни на них будуть нижчими від ринкових.

Тернопільська область.