Майже дві години тривала прес-конференція міського голови Чернігова Владислава Атрошенка (на знімку), на якій він звітував про перші 100 днів на посаді. Добровільно залишивши крісло народного депутата, він очолив рідне місто і має чим похвалитися перед земляками.

Висновки аудиту невтішні

Від самого початку своєї каденції новообраний міський голова заявив про повний аудит в усіх сферах життя міста. Це було потрібно, щоб зрозуміти реальну картину справ і зорієнтуватися, які саме зміни потрібні.

Перші висновки невтішні — міське господарство перебуває в дуже складному становищі. Це стосується майже всіх сфер життєдіяльності: ЖКГ, освіти, медичних закладів, громадського транспорту та всіх комунальних підприємств. За показниками залучення інвестицій та розміру заробітної плати Чернігів посідає останнє місце серед обласних центрів України.

Владислав Атрошенко з перших днів перебування на посаді міського голови закликав чернігівців до обговорення програм стратегічного розвитку міста, щоб разом з активістами проаналізувати всі існуючі програми (а їх понад 30) і визначитися з пріоритетами. Також розпочалася робота над розробленням Стратегії розвитку міста, її досі взагалі не було.

Прозорість — гасло, що виконується

Уперше в історії Чернігова відбулися прозорі конкурси на ключові посади в міськраді — новому начальнику управління ЖКГ перед призначенням могли поставити запитання всі охочі.

Триває конкурсний відбір на посади начальників управлінь фінансів, охорони здоров’я, сім’ї, молоді та спорту, відділів аудиту та контролю, квартирного обліку, прес-служби тощо. Майже на 15% було скорочено кількість чиновників міськвиконкому та забезпечено уникнення дублювання функцій між структурними підрозділами.

Триває перевірка діяльності комунальних підприємств. Як наслідок дільницю з благоустрою буде ліквідовано, а директора «Чернігівводоканалу» відсторонено від посади. Зокрема, на останньому підприємстві виявлено значні фінансові махінації навіть на вивезенні мулу та закупівлі комп’ютерів — на вкрадені гроші фінансувалися дві опозиційні партії.

За оцінкою членів робочої групи, які перевіряли роботу двох підприємств — дільниці з благоустрою та «Паркування і ринок», — лише 2015 року бюджет міста за правильної організації роботи міг додатково отримати майже шість мільйонів гривень.

З початку березня стартував проект щодо залучення мешканців міста до розподілу частини коштів міського кошторису на наступний рік «Бюджет участі». На проекти чернігівців передбачено п’ять мільйонів гривень.

Великий резонанс викликала ініціатива управління освіти оприлюднити всю інформацію про благодійні внески, що збиралися навчальними закладами міста. Тепер усі кошти, які здавали батьки, перебувають у них під контролем.

Одне із перших розпоряджень новообраного міського голови — запровадження електронної системи публічних закупівель ProZorro. Це, на переконання В. Атрошенка, дасть змогу мінімізувати політичну боротьбу за керівні посади комунальних підприємств, створить конкурентне середовище і запобігатиме зловживанням. Уже за перший місяць система продемонструвала свою ефективність. 

Лише медичні заклади міста показали економію майже 18% (це понад 213 тисяч гривень). Загальна сума економії за перший місяць після впровадження системи — понад 350 тисяч гривень.

Найбільша кількість звинувачень у корупції стосувалася питання землі. Міський голова виступив з ініціативою запровадження в Чернігові відкритих аукціонів на продаж земельних ділянок. Проект рішення проходить регуляторну процедуру та вже розміщений на сайті міської ради.

Без корупції реально?

Владислав Атрошенко провів відкриту зустріч із представниками місцевого бізнесу, на якій закликав повідомляти йому особисто про факти, якщо хтось із його підлеглих вимагав хабар за те чи інше рішення. І пообіцяв швидку реакцію з будь-якого епізоду.

Крім того, у Чернігові розробляють нову транспортну систему, оскільки стара вже не витримує критики. Головне — уникнути дублювання тролейбусних маршрутів автобусними. Місто виступає за розвиток тролейбусного управління. За новими умовами договорів із перевізниками передбачено збільшення кількості автобусів середньої та великої вмісності.

Проблеми комунального сектору накопичувалися роками, як та гора на сміттєзвалищі. Оскільки тарифи за комунальні послуги не переглядали з 2008 року, про їхнє економічне обґрунтування годі й говорити. Підприємствам комунальної сфери не вистачає не тільки на нове обладнання, техніку, а й навіть на зарплату працівникам. Депутати міськради ухвалили програму фінансової підтримки комунальних підприємств.

Серед важливих напрямів реформування галузі ЖКГ Владислав Атрошенко називає розвиток ОСББ. Чернігівці мають взяти на себе відповідальність за своє майно. Також серед пріоритетів міського голови — енергозбереження та економія в комунальному секторі.

Міський голова після зустрічі з керівниками енергогенеруючих підприємств дав розпорядження спеціальній комісії перевірити, наскільки обґрунтовані тарифи на послуги, що надають «Облтеплокомуненерго» і фірма «Технова». Фахівці вивчають правильність нарахування платежів, зокрема, за опалення місць загального користування в багатоповерхівках.

А гроші підуть...

На четвертій сесії Чернігівської міської ради на розвиток міста закладено майже 126 мільйонів гривень. З них 55 мільйонів буде витрачено на оновлення рухомого складу Чернігівського тролейбусного управління. 15 мільйонів — на капітальний ремонт доріг, ще 11 — на ямковий. Міський голова наполягатиме, щоб ремонтували дороги не лише в центральній частині міста, а й там, де цього роками потребують містяни. Крім того, гарантія на нові дороги має бути щонайменше три роки.

«Місту — світло!» — таким було одне із гасел передвиборної кампанії Владислава Атрошенка. І його буде виконано. Понад 9 мільйонів гривень виділили на модернізацію зовнішнього освітлення Чернігова. Наприкінці року місто має отримати ще 600 тисяч євро від NEFCO на продовження реалізації програми.

У значних обсягах профінансовано медицину. Заплановано придбання рентген-апарата, флюорографа для 1-ї міської лікарні. Для виїздів лікарів буде придбано чотири «Ниви». Ще по півмільйона виділено кожній дитячій поліклініці на поточні потреби. У них скасовано благодійні батьківські внески — бюджет узяв на себе додаткові навантаження і виділив чималі кошти на потреби дитячих закладів.

Окрім того, Чернігів збільшує фінансування освітньої галузі. Зокрема, 5 мільйонів гривень направлять на капітальний ремонт навчальних закладів міста, 2,3 мільйона — на розв’язання проблем харчоблоків у дитсадках: елементи нового обладнання отримає кожен дитячий садок міста. А до 1 вересня в кожній школі міста буде створено новий сучасний комп’ютерний клас. За бюджетні кошти в місті встановлять дитячі й спортивні майданчики та відновлять спортивний стадіон.

Гострі питання — чесні відповіді

Певно, найгострішим під час прес-конференції було запитання про підприємства, зареєстровані на матір міського голови. Владислав Атрошенко відповів прямо: «Я не збираюся робити вигляд, що бідний чоловік. Так, я багатий. І хіба не краще, що я гроші не вивів у кіпрські офшори, а вкладаю в місто?!».

Чернігів.

Цитата

Владислав Атрошенко: 

«Переконаний, найефективніше для громади ми зможемо працювати лише тоді, коли все різнобарв’я наших партійних знамен у міській раді зіллється в єдиний синьо-жовтий прапор, а всі партійні символи складуться, як пазли, в об’єднуючий усіх наших виборців символ — герб міста-красеня Чернігова!».

Фото Дмитра ЄРМОЛАЄВА.