Безпека в широкому розумінні цього терміна — національна, суспільна, індивідуальна — є однією з головних послуг, що має надаватися державою. Попри окремі позитивні зрушення у сферах оборони, правоохоронної діяльності, роботи спецслужб, проблема із забезпечення необхідного рівня безпеки країни, суспільства і громадянина є більш ніж очевидною. Очікувані реформи системи забезпечення національної безпеки та окремих секторів переважно залишаються на етапі декларацій або невиправдано довгого процесу підготовки концептуальних, стратегічних і програмних документів. Втрачається дорогоцінний час, необґрунтовано витрачаються обмежені ресурси.
Недостатні спроможності державних структур забезпечити належне урядування у секторі безпеки, насамперед, ефективне управління процесами функціонування та реформування, могли б бути компенсовані та доповнені міжнародною допомогою та активністю громадянського суспільства. Проте координація та використання міжнародної допомоги залишають бажати кращого, а ініціативи та практичні пропозиції з боку громадських організацій, волонтерських рухів, неурядових експертів, окремих громадських активістів нерідко сприймаються міністерствами та відомствами як небажане зовнішнє втручання.
Обговоренню цих та багатьох інших проблем у сфері безпеки України була присвячена ІІ міжнародна конференція «Урядування в секторі безпеки: роль демократичних інституцій і найкращі міжнародні практики», організована Центром Разумкова та Женевським Центром демократичного контролю над збройними силами (DCAF) за фінансування Королівства Нідерландів, яка нещодавно проходила у Києві.
Особливу увагу було приділено питанням налагодження координації та співробітництва між державними, недержавними, вітчизняними і міжнародними учасниками процесів реформування в Україні. Обговорювалися питання демократичного, особливо парламентського контролю, дотримання прав людини, гендерної рівності у процесі діяльності та реформування сектору безпеки, можливостей та обмеження запровадження найкращих міжнародних практик.
«Аналіз останніх подій, що відбуваються в Україні та світі, дає всі підстави для невтішних висновків стосовно актуальності зовнішніх воєнних загроз і загроз внутрішній безпеці, — зазначив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник. — Ми зібрали за одним столом провідних міжнародних експертів, представників РНБО, Верховної Ради, профільних міністерств, волонтерів та медіа, — тих, хто може спільними зусиллями зробити реальний внесок у зміцнення безпеки і оборони України».
Під час роботи конференції заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фриз презентувала створення нової міжнародної експертної групи з питань реформування сектору оборони, яка буде діяти при українському парламенті.
Вона повідомила, що міжнародна група експертів із залученням депутатів Верховної Ради України працюватиме над вітчизняним законодавством у сфері безпеки і оборони, здійснюватиме незалежний аналіз законодавчих ініціатив, перевірятиме їх на відповідність кращим міжнародним стандартам і практикам, враховуючи національні умови і особливості, задля провадження якісних реформ у цьому секторі. До роботи цієї групи будуть залучені фахівці офісу НАТО в Україні та експерти інших організацій, які фахово опікуються темою безпеки.