Захисники природи на Херсонщині обурені: під сокиру пішов дендропарк, що має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення. Його створили більше півсторіччя тому у Каховці, і ця зелена оаза із декоративними деревами та чагарниками теоретично займає площу у півтора десятка гектарів. Але кричущу невідповідність теорії з практикою зненацька виявила Державна екологічна інспекція області під час інвентаризації об’єкта.

 З’ясувалося, що від 15 гектарів зелених насаджень тут залишилося не більше як дві третини. А все інше вирубане, причому на «звільненій» таким чином території кілька тутешніх бізнесменів встигли побудувати собі «хатинки», викупивши ділянки за безцінь. За дивним збігом обставин, 171 тополю знесли саме так, аби звільнити власникам хатинок розкішний вид на Дніпро.
Шкоду, завдану дендропарку, інспекція визначила колосальною сумою у понад мільйон гривень. Однак сплачувати компенсацію виявилося... нікому. Свого часу дендропарком опікувався держлісгосп Каховського району Херсонщини. Але його вилучили з користування ДЛМГ і мали передати місцевій громаді. Та це чомусь не відбулося: чи то через злочинне недбальство колишніх управлінців, чи то через намагання прибрати до рук ласі шматочки землі. Міський голова Каховки Андрій Дяченко повідомив «Голосу України», що багатостраждальний дендропарк не перебуває у віданні жодного з комунальних підприємств, а тому його ніхто не охороняє. «Сподіваюся, до кінця поточного року процес передачі дендропарку громаді міста зможемо завершити, і тоді візьмемо його під охорону», — обіцяє пан Дяченко.
Як там буде наступного року, поки що невідомо. Але зараз пам’ятка садово-паркового мистецтва у Каховці, поруч із яким розташовані санаторій-профілакторій та дитячий табір «Лісова казка», продовжує залишатися «сиротою». І цим заради власної вигоди користуються екологічні вандали, котрі сприймають дендропарк як таке собі загальнодоступне сховище безплатного палива. Гектарами зараз насадження не винищують, проте чи не кожного тижня тут додається кілька пеньків від дерев, зрубаних тишком-нишком на дрова. Тільки протягом зими 2016 року у дендропарку недорахувалися сорока зелених велетнів! Якщо так триватиме і надалі, то незабаром охороняти у дендропарку вже стане нічого. Його треба буде відновлювати чи не з нуля. І коштуватиме це «задоволення» набагато більше, ніж своєчасні витрати на охорону та догляд традиційного місця відпочинку та дозвілля городян.

Херсонська область.