«Отже, судилище дійшло апофеозу. У гірших традиціях сталінського «правосуддя» його замовники не чують ані доказів, ані докорів сумління. Але вона має бути звільнена і буде звільнена! Тримайся, Надіє!» — написав на своїй сторінці у Фейсбук Голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

Учора в Донецькому суді Ростовської області РФ розпочалося зачитування вироку народному депутату військовій льотчиці Надії Савченко. Щоб підтримати її під час оголошення вироку, до Росії вирушила група депутатів Верховної Ради та прес-секретар Президента Святослав Цеголко. Проте, протримавши наших депутатів на кордоні три години, російська сторона повідомила, що член ПАРЄ, уповноважений Президента з питань мирного врегулювання на Донбасі, народний депутат від Блоку Петра Порошенка Ірина Геращенко є небажаною персоною в РФ і їй заборонено в’їзд до країни до 2021 року.

Як розповіла журналістам сама Ірина Геращенко, їй заборонили в’їзд до Росії «у зв’язку з захистом нацбезпеки країни, а також обороноздатністю РФ». Схоже, в Москві вважають, що найбільшої шкоди «обороноздатності РФ» можуть завдати саме жінки України. І з огляду на резонанс, який викликало судилище над Надією Савченко у світі, в Москві таки мають рацію. Заклики звільнити Савченко лунають щодня від лідерів країн, міжнародних організацій, громадських діячів і звичайних небайдужих людей. Хоча навряд чи хтось сумнівається, яким саме буде вирок. Найвлучніше ситуацію визначив глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс: «РФ знову вирішила стати по інший бік справедливості».

Учора в Донецькому суді були присутні дипломати з України, Австрії, Німеччини, Іспанії, Франції, Литви, Польщі, Румунії, Швеції, Словенії, Великої Британії, представництва ЄС, а також представники США, Канади, Норвегії, Швейцарії. Представників кількох дипмісій (зокрема США, Великої Британії, Франції) до залу суду впустили і, посилаючись на брак вільних місць, запропонували стежити за процесом із окремої кімнати.

Народний депутат від «Батьківщини» Олексій Рябчин на своїй сторінці у Твіттері зауважив, що до залу не пустили тринадцять дипломатичних місій. Так само не змогли туди потрапити більшість акредитованих журналістів.

У дні оголошення вироку Донецький суд по периметру оточили «козаки». Про це повідомили представники фракції БПП Марія Іонова та Ірина Луценко, яким вдалося потрапити на судове засідання, інформує прес-служба політсили. За їхніми словами, на дахах навколишніх будинків — снайпери та подвійний кордон для проходу в приміщення суду.

«Росія ретельно готувалася до сьогоднішнього дня. Ситуація напружена. Заходиш у приміщення суду — тебе зустрічають люди в масках. Усі налаштовані вороже проти українців, які змогли дістатися суду», — повідомила Марія Іонова.

Журналіст Роман Цимбалюк на сторінці у Фейсбук зауважив: «Для російського провінційного містечка Донецьк суд над Савченко ціла подія — головний проспект перекритий, по вулицях ходять люди в масках і з автоматами».

Після перерви на другу частину засідання не пустили вже всіх представників української делегації, зокрема й генерального консула, — повідомила у Фейсбук Марія Іонова. Повернутися до зали їм вдалося тільки після другої перерви.

Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін в останній тиждень перед вироком регулярно сповіщав про шалений тиск, який чиниться на захисників Савченко. На своїх сторінках у соціальних мережах він попереджав, що очікує в дні оголошення вироку провокацій проти захисників Надії.

Найменш знервованою учора виглядала сама Надія Савченко. Вона досить спокійно вислуховувала монотонне зачитування обвинувачення. Як повідомив Марк Фейгін, Савченко вже попередила, що не  подаватиме апеляцію, щоб пришвидшити початок процесу повернення її на Батьківщину. Також, за словами адвоката, вона вирішила відновити суху голодовку після оголошення вироку.

Учора, коли верстався номер, останнє слово вироку зачитано не було.