Для захисту нашої держави та повернення українського суверенітету над окупованими територіями надзвичайно важлива єдність та скоординована позиція усього світу. На цьому наголосив Президент Петро Порошенко під час відкриття першого засідання Міжнародної дорадчої ради, яке відбулося 18—20 березня у Києві, повідомляє прес-служба глави держави. Її учасники — визнані міжнародні політики та експерти. Створена вона задля побудови сильної країни з незалежною судовою системою, верховенством права, демократією та сприятливим інвестиційним кліматом.

Порошенко також зазначив, що одним із найбільших викликів для України залишається агресія Росії, яка триває вже майже два роки. Президент акцентував увагу, що для захисту нашої держави важливо зберегти міжнародну солідарність та єдність, оскільки Росія продовжує вести гібридну війну, поєднуючи відкриту воєнну операцію з психологічною боротьбою — пропагандою та терористичними атаками.

«Скоординована позиція всього світу, «Великої сімки» та ЄС щодо санкцій життєво необхідна. Ми віддані виконанню Мінських домовленостей та наполягаємо, щоб Росія виконувала всі пункти», — сказав Президент.

Глава держави наголосив, що санкції потрібні як механізм тиску на Росію, щоб стимулювати її сісти за стіл переговорів і змусити вивести російські війська та всю зброю з України, повернути контроль над кордоном, забезпечити умови для вільних та чесних виборів, відновити український суверенітет на окупованих територіях.

У свою чергу Тоні Ебботт, прем’єр-міністр Австралії у 2013—2015 рр., відзначив боротьбу українців за своє національне виживання та можливість йти обраним шляхом. «Українці зробили вибір, щоб йти на Захід, а не на Схід. На жаль, одній впливовій людині в Росії це не подобається, і вона втручається у цей вибір, щоб зруйнувати його», — зазначив Ебботт. Він наголосив на важливості підтримки іншими країнами Української держави, зокрема нагадав про допомогу Австралії. Також зазначив, що дипломати багатьох країн світу констатують, що за два останні роки наша країна зробила більше реформ, ніж за всю історію своєї незалежності, й це дуже успішний період часу в розвитку держави.

Радослав Сікорський (маршал Сейму Польщі в 2014—2015 рр., міністр закордонних справ Польщі в 2007—2014 рр.) зазначив, що ми вже перемогли Путіна. «Однією з його цілей було повернення впливу на Україну, і це йому не вдалося», — сказав він. Радослав Сікорський наголосив на важливості для нас зосередитись на реформах і продовжувати ефективну боротьбу з корупцією.

Мікулаш Дзурінда, прем’єр-міністр Словаччини в 1998—2006 рр., зазначив важливість збереження санкцій проти РФ і збереження політики відкритих дверей для України з боку ЄС і НАТО.

Учасники Міжнародної дорадчої ради розгорнули банер із закликом звільнити українську льотчицю, депутата Верховної Ради Надію Савченко, яка незаконно утримується у російській в’язниці (на знімку). Президент наголосив на важливості того, щоб вимогу про звільнення Савченко президент Росії Путін почув від усього світу.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента).