Після відносного затишку та зменшення кількості обстрілів протягом минулої ночі й до обіду неділі російські найманці активізувалися після, йдеться в повідомленні прес-центру АТО. За даними штабу, за минулу добу (дані на 21.03) зафіксовано 32 обстріли позицій ЗСУ. Бойовики дедалі частіше стріляють із крупнокаліберної зброї й танків, заборонених Мінськими угодами. Як і раніше, гаряче біля Авдіївки...

При цьому гібриди всіляко перешкоджають міжнародним спостерігачам виконувати свою місію, дедалі частіше відмовляючи їм у доступі на окуповані території Донбасу. Так, проросійські найманці не пустили спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у військовий польовий табір у Чорнухине, у якому раніше перебувала виправна колонія.
Терористи відмовили СММ у доступі, заявляючи, що їм сказали закрити цю дорогу. «Спостерігачі зв’язалися зі СЦКК, але не одержали доступу. Після 45-хвилинного очікування, СММ відправилася по альтернативному маршруту», — інформує прес-служба місії ОБСЄ.
Російські військові й транспорт продовжують прибувати на Донбас. Про це заявила тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Кейт Бернс, виступаючи у Відні 17 березня. За її інформацією, з початку року в Україну тільки через два пункти пропуску — Гукове й Донецьк — пройшло понад 2200 осіб у військовій формі. Тимчасовий повірений також розкритикувала Росію за нездатність виразно відповісти на технічні пропозиції моніторингової місії з ефективнішої роботи. Серед іншого, це зняття обмежень з просування спостерігачів ОБСЄ й дозвіл їм використовувати прості засоби дозору, наприклад, біноклі.
Бернс також зазначила, що Росія не створила «зону безпеки» вздовж свого кордону, як пропонують Мінські угоди, і не дозволила постійний моніторинг кордону або інших контрольованих сепаратистами пунктів пропуску ОБСЄ.
Водночас слідчі військової прокуратури продовжують збирати й оформляти як речові докази російську військову техніку, задіяну у воєнному конфлікті на сході нашої країни. Про це на брифінгу в Києві заявив заступник прокурора — головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.
«У тому числі захоплені 14 одиниць бойової техніки, бронетранспортери, танки, Гради, бойові машини десанту, що піддаються ідентифікації. 123 одиниці стрілкової російської зброї, 27 гранатометів різної модифікації, які ніколи не вироблялися оборонно-промисловим комплексом України й перебувають на озброєнні ЗС РФ. Це танкові ракетні комплекси «Фагот», піхотні вогнемети «Шмель», чотири одиниці ПЗРК «Игла», аналогічним був знищений військовий літак Іл-26 у луганському аеропорту», — відзначив він.
За його словами, вилучено понад сто тисяч ідентифікованих одиниць боєприпасів двадцяти найменувань, маркування на яких свідчать, що вони виготовлені на території РФ.
Військова прокуратура розслідує більш як сто кримінальних проваджень, пов’язаних з агресією Росії проти України.