Верховна Рада України минулого тижня продемонструвала здатність приймати рішення, яких потребує країна, навіть в умовах політичної кризи. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час інтерв’ю телеканалу «Рада» (на знімку). Зокрема, було поставлено крапку в безвізовому режимі.

Глава парламенту поінформував, що за результатами візиту Президента Петра Порошенка до Брюсселя вже визначено, що у квітні Європейська комісія внесе законодавчу ініціативу до Європейського Парламенту щодо лібералізації безвізового режиму для нашої країни. Водночас є запевнення від ЄП про ухвалення безвізового режиму для України.

«Вважаю, що українці зможуть, можливо, навіть з другого півріччя, скористатися безвізовим режимом, — зазначив В. Гройсман. — Коли ця дата настане, я не хочу забігати наперед, але скажу, що це вже абсолютна реальність».

Крім того, Верховна Рада в першому читанні прийняла проект закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, засобів і доходів від них до ухвалення вироку суду.

«Це декілька мільярдів доларів, які сьогодні перебувають у різних фінансових установах, які було вкрадено в українських громадян і які треба повернути і віддати на користь громадян держави», — зауважив В. Гройсман.

Також глава парламенту нагадав, що народні депутати ратифікували Угоду щодо закупівель: «це дає сьогодні можливість українському бізнесу, українським виробникам виходити на ринок європейських країн».
«Це все є тими кроками, які дадуть змогу позитивно впливати, в тому числі й на економічне життя країни», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Водночас В. Гройсман наголосив: «Політична криза нікуди не поділася, потребує вирішення і розуміння серед ключових політичних сил. Але, з одного боку, є політична криза, яка викликана різними чинниками, а з другого — треба все зробити для того, щоб вона не спричинила ще більшого поглиблення проблем у країні».

Голова Верховної Ради зазначив, що політичні консультації минулого тижня були «більш конструктивними, ніж усі попередні, що є добрим сигналом. Усе-таки можливо знайти вихід із ситуації, яка склалася, стабілізувати політичну, економічну ситуації й почати боротися з тими негативними наслідками, які сьогодні є в житті кожного українця».

Стосовно звільнення Генерального прокурора, В. Гройсман зауважив, що Верховна Рада розгляне це питання 29 березня у зв’язку з відсутністю відповіді від Генерального прокурора про готовність прибути на засідання парламенту 17 березня.

«Я не отримав підтвердження про те, що Генеральний прокурор прибуде (на пленарне засідання), тож визначив наступний пленарний день — 29 березня, коли питання відставки Генерального прокурора буде розглянуто і схвалено Верховною Радою», — заявив В. Гройсман.

Кажучи про сільськогосподарський сектор, Голова Верховної Ради зауважив, що рішення стосовно розв’язання проблем вітчизняних аграріїв має бути знайдено в «чотирикутнику»: аграрії, уряд, парламент та міжнародні фінансові організації. «Це абсолютно очевидно. Якщо Україна брала на себе зобов’язання минулого року, якщо вони є, ці зобов’язання, і вони підписані владою, зокрема урядом, маємо їх виконувати. Це є принципова позиція», — заявив В. Гройсман.

Глава парламенту зазначив, що макрофінансова підтримка МВФ та інших міжнародних фінансових організацій спрямована на підтримку країни в нинішніх складних умовах та дає можливість уберегти її «від подальших потрясінь в економічному плані». «З одного боку, маємо отримувати цю підтримку МВФ та наших західних партнерів, з другого — використовувати цей час, коли ми маємо цю підтримку, для структурних, системних реформ», — наголосив В. Гройсман.

Голова Верховної Ради назвав аграрний сектор локомотивом розвитку української економіки. Тож необхідно шукати вихід із складної ситуації, яка склалася в галузі. Особливі зусилля, додав він, мають бути спрямовані на підтримку фермерських господарств. «На той  реальний сектор, який може бути дуже-дуже успішний»,— зазначив В. Гройсман.

Керівник Верховної Ради зауважив також, що в парламенті зареєстровано низку законодавчих ініціатив, які зачіпають проблеми аграрної сфери. У зв’язку з цим глава парламенту закликав політичні сили відійти від популізму під час напрацювання відповідних рішень.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:

«Необхідно створити передумови для того, щоб фермери збільшували свою продукцію, асортимент, мали вихід не лише на внутрішній, а й на зовнішній ринок. Це все є конкурентне середовище, в якому маємо створити передумови зростання і розвитку українського фермерства, а як наслідок, і села».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.