Керівник депутатської групи із міжпарламентських зв’язків з Королівством Нідерландів Наталія Кацер-Бучковська провела зустріч з делегацією Комітету закордонних справ Палати представників парламенту Королівства Нідерландів на чолі з головою комітету Ангеліен Ейсінк.

В інтерв’ю журналістам Наталія Кацер-Бучковська розповіла, що нідерландські парламентарії цікавилися, наскільки Україна готова до асоціації з Європейським Союзом, які будуть вигоди від цієї угоди для нашої країни, Європи і, зокрема, для Нідерландів.

Народний депутат наголосила: слідувати європейським цінностям — це вибір українського народу. Після Революції Гідності громадяни очікують на Угоду про асоціацію з ЄС. Вони сподіваються, що асоціація принесе їм більше можливостей, сприятиме відновленню економіки, реформуванню українських ринків, створенню робочих місць.

За словами Наталії Кацер-Бучковської, 90 відсотків парламентаріїв Нідерландів підтримують асоціацію, але під час референдуму голосуватимуть громадяни. Тому представники делегації запитували, які аргументи потрібно донести до виборців, щоб вони підтримали асоціацію. «Важливим є те, що внаслідок взятих на себе зобов’язань та імплементації угоди Україна може стати прозорішою, надійнішою і безпечнішою. Євроінтеграція нашої країни важлива для забезпечення миру та спокою. Україна стане сильнішою, тож буде легше подолати російську агресію на сході країни, справитися з економічними викликами. Це є основні аргументи», — підкреслила народний обранець.

Також Н. Кацер-Бучковська розповіла, що нідерландська делегація цікавилася політичною ситуацією в Україні, зокрема, як нестабільність впливає на імплементацію реформ.

***

Представники комітетів Верховної Ради у закордонних справах та з питань європейської інтеграції також зустрілися із делегацією Комітету закордонних справ Палати представників парламенту Королівства Нідерландів на чолі з головою комітету Ангеліен Ейсінк.

Член парламентського комітету у закордонних справах Світлана Заліщук повідомила, що на зустрічі були присутні представники всіх партій нідерландського парламенту. «Є різні точки зору. Урядові політичні сили підтримають Угоду про асоціацію України з Євросоюзом. Вони проводять активну кампанію серед населення, агітуючи проголосувати на референдумі «за». Також була представлена протилежна точка зору інших політичних сил. З цієї дискусії стало зрозуміло, що аргументи «проти» більше стосуються не України і не нашої Угоди про асоціацію, а базуються на загальному євроскептицизмі, боязні міграційної кризи. Очевидно, референдум здебільшого буде не про Україну, а про ставлення Нідерландів до ЄС загалом. На жаль, у якомусь сенсі ми будемо заручниками настроїв євроскептиків в Європі. Тому тут дуже важлива роль політиків, парламентської дипломатії», — наголосила народний депутат. Вона повідомила, що особисто поїде до Нідерландів на десять днів на запрошення однієї з партій, яка активно підтримує нашу Угоду про асоціацію з ЄС. Ця політична сила проводитиме кампанію по всій країні з різними аудиторіями: студентами, громадськими активістами, бізнесом, політиками, де разом пояснюватимемо, чому треба на референдумі голосувати «за». Також, за її словами, нідерландська делегація цікавилася ситуацією на сході України, як вона може вплинути на Угоду про асоціацію, питанням переселенців. Наша сторона зазначила, що Україна підписалася під Мінськими угодами. І хоч, можливо, не все суспільство підтримує таку стратегію вирішення питання, але воно поки що залишається безальтернативним.

Світлана Заліщук зазначила: Нідерланди проявляють солідарність і підтримають звільнення наших заручників, зокрема Надії Савченко. Також вони висловили подяку Україні за сприяння у розслідуванні ситуації зі збиттям літака MН-17.