Переформатування парламентської коаліції та уряду — це питання, незважаючи на те, що нинішній тиждень у Верховній Раді за планом не пленарний, залишається на порядку денному. Перемовини, консультації, домовленості тривають, хоч і за зачиненими від преси дверима, але і вдень, і вночі.

Партійний чи технократичний?

Лідер парламентської фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко навіть не виключає, що в четвер, 24 березня, може відбутися позачергове засідання парламенту, на якому буде затверджено нового прем’єра, новий уряд та нову програму діяльності уряду. В інтерв’ю телеканалу «Інтер» політик категорично виключив можливість Яценюка залишитися прем’єром на третій рік. «Я виключаю те, що Яценюк може залишитися Прем’єр-міністром на третій рік», — сказав Луценко. — І останні консультації відбуваються тільки про те, який формат наступного уряду буде прийнято в парламенті». Щоправда, Луценко звинувачує в тому, що Яценюк може залишитися у прем’єрському кріслі ще на третій рік, партію «Самопоміч», оскільки її лідер Андрій Садовий відмовився від пропозиції очолити новий уряд, а фракція відмовляється входити до коаліції.

«Народний фронт» устами своїх депутатів послідовно обстоює позицію Яценюка: спочатку йому треба представити кандидатуру нового прем’єра, програму дій уряду, а вже тоді він вирішить, піти у відставку чи ні. Політики, експерти та журналісти одразу провели житейські паралелі: це так само, якби чоловік під час розлучення сказав дружині: познайом мене спочатку зі своїм новим обранцем, покажи його рахунки в банках, майно, а тоді я вирішу, дати розлучення чи ні. Однак, за словами Луценка, «фронтовики» пропонують наступне: партійний уряд з числа представників міністрів, яких нададуть депутатські фракції. У парламентських кулуарах не виключають і такий варіант: президентська команда, щоб змінити прем’єра, готова поділитися низкою високих державних посад і міністерських портфелів із «Народним фронтом». Зокрема, йдеться про те, що «Народний фронт» в новому уряді може зберегти за собою п’ять міністерських крісел: глав МВС, Мін’юсту (і відповідно — Арсена Авакова та Павла Петренка), Мінінфраструктури, Мінрегіонбуду та Мінекономрозвитку. Інші джерела стверджують, начебто «НФ» ще вимагає посади Голови Верховної Ради та Генпрокурора. Серед імовірних претендентів на посаду глави парламенту називають Андрія Парубія та Максима Бурбака.

На думку народного депутата від БПП Дмитра Андрієвського, є два виходи з кризи — створення технічного уряду на чолі з Наталею Яресько або політичного уряду на чолі з Володимиром Гройсманом. «Або парламент сформує сталу коаліцію і політичний уряд, або технічний уряд, — розповів він в інтерв’ю телеканалу «112 Україна». — Тоді парламент не втручається в діяльність цього уряду і він діє обмежений час. Такі приклади були в Італії — це уряд Монті, у Греції». За словами політика, нинішнього тижня відбудеться з’їзд Партії «Блок Петра Порошенка — Солідарність», де буде обговорено програму стратегії розвитку країни та основні кандидати на посаду Прем’єр-міністра.

«Якщо БПП підтримує технократичний уряд, хай публічно висуває Наталю Яресько та її програму й починає прозорий процес консультацій не лише на Банковій, а й під куполом», — написала заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар на своїй сторінці у Фейсбук.

«Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і «Народний фронт» узяли відповідальність на себе за всі непопулярні рішення, свідомо йдучи на падіння рейтингу, бо інакше країну чекали б фінансова та економічна катастрофи в часи війни. І потім за це отримали дошкульних ударів від партнерів по коаліції, які почали розхитувати ситуацію, щоб у зручний момент відмежуватися від непопулярного уряду», — стверджує Сюмар. За її словами, всі розмови про те, хто заважає призначити технократичний уряд, це — «бажання взяти посаду прем’єра і уникнути відповідальності».

Дайош новий закон про вибори!

Фракція «Самопоміч» готова підтримати нову кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра за виконання декількох умов,  заявив голова фракції Олег Березюк. «А це: новий закон про вибори до парламенту на пропорційній основі з відкритими списками, що є запобіжником дочасних виборів; зміна ЦВК, яка була створена для фальсифікацій, і зміна Генерального прокурора», — пояснив Березюк. Водночас він наголосив, що фракція залишається в опозиції до влади. «Ми чітко заявили — ми будемо в опозиції, яка, можливо, також вперше за новітню історію не сформована олігархічною системою. Але, залишаючись в опозиції, ми готові проголосувати за якісного прем’єра, якщо будуть виконані наші умови. Фракція наполягає, що чинний Прем’єр-міністр та уряд мають піти у відставку як «покарання за неякісну роботу».

Тайна вечеря

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко пояснює зволікання з вирішенням питання відставки керівника уряду тим, що рішення ухвалюється не в парламенті, а поза його межами. «Рішення приймається на певному круглому столі з кількох людей, які нині де-факто управляють державою. Це Президент, Прем’єр-міністр, секретар Ради національної безпеки і оборони, міністр внутрішніх справ і лідер фракції БПП. Насправді ці люди сьогодні вирішують долю держави», — розповіла лідер «Батьківщини» в інтерв’ю телеканалу «Інтер». Водночас Тимошенко наголосила, що питання про звільнення Яценюка — це питання національної безпеки. «Під його керівництвом майже знищено доходи українських родин, зруйнована економіка України, передовсім фінансовий сектор. Тож звільнення Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка — це питання збереження України. Сподіваюся, що Прем’єр-міністр буде звільнений негайно або напише заяву про власну відставку», — наголосила Тимошенко.

Лідер фракції «Батьківщина» також переконана, що новий уряд має бути запропонований не політиками, а професійними підприємницькими організаціями і громадянським суспільством із людей, які не мають корупційного минулого. А процесу формування нової коаліції та уряду має передувати широкомасштабна дискусія щодо стратегії соціально-економічного розвитку України. Про це вона заявила під час Всеукраїнського форуму бізнесу.

А чи буде хлопчик?

Політики скептичні у своїх прогнозах щодо можливості вже нинішнього тижня обрати прем’єра. І що уряд може очолити Наталія Яресько. Народний депутат від «Самопомочі» Лев Підлисецький заявив пресі, що в парламенті наразі бракує голосів для призначення прем’єром Наталії Яресько. За його словами, всі розмови про те, що глава Мінфіну може очолити «технократичний» уряд, є «частиною гри з боку фракції БПП та її лідерів». За прогнозом депутата, якщо Яценюк усе-таки подасть у відставку, буде запропоновано кандидатуру Яресько, але її не оберуть. І тоді на пост глави уряду буде висунуто кандидатуру Гройсмана, котрий має більше шансів.

Сама Наталія Яресько в неділю в кулуарах Ukraіnіan Fashіon Week заявила, що «не має прем’єрських амбіцій». «Я не маю прем’єрських амбіцій. Моя мета — допомагати українському народові, у цьому разі — на посаді міністра фінансів. А завтра буде, що буде», — сказала міністр фінансів.

Нагадаємо: 16 лютого Верховна Рада не проголосувала за резолюцію недовіри Кабінету Міністрів України на чолі з Арсенієм Яценюком. За Конституцією, впродовж поточної сесії (тобто до вересня) парламент не може повертатися до питання про відставку прем’єра. Інша річ, якщо він добровільно подасть у відставку. На довгоочікувану заяву сподівалися весь минулий тиждень, щоразу, коли Яценюк скликав позачергове засідання уряду. Однак так і не дочекалися.