У Полтаві нарешті почали споруджувати пам'ятник Івану Мазепі. Підготовчі роботи на Соборному майдані стартували з буріння кількох свердловин завглибшки вісім метрів для залізобетонних опор (на знімку).

Останні підтримуватимуть неглибокий бетонований фундамент круглої форми діаметром 5,6 метра, на якому встановлять постамент у вигляді дзвону та величну бронзову скульптуру гетьмана (на другому знімку). Перед початком згаданих робіт у розташованому поруч Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ Київського патріархату влаштували молебень за благу справу, а потім протоієрей Іван Орловський освятив місце спорудження пам'ятника.

Оскільки земляні роботи відбувалися на території пам'ятки архітектури загальнодержавного значення, то за ними наглядали археологи. При цьому вони, за словами провідного наукового співробітника обласного Центру охорони та дослідження пам'яток археології, кандидата історичних наук  Олександра Супруненка, ще раз пересвідчилися в тому, що пам'ятник стоятиме там, де ще 1946 року проводив масштабні розкопки відомий археолог Іван Ляпушкін. Тож свердло бурильної установки піднімало на поверхню вже "перебраний" ґрунт.

Водночас нагадаємо, що сім років тому полтавці стали свідками, так би мовити, першої спроби поставити виготовлений за народні пожертви пам'ятник Івану Мазепі саме на цьому місці. За задумом ініціаторів -- голови обласної "Просвіти", народного депутата попередніх скликань парламенту Миколи Кульчинського та його побратимів -- бронзовий Мазепа мав постати тут 2009 року до 300-ліття трагічної для України Полтавської битви на підтвердження  перемоги його справи творення незалежної держави. Робітники навіть спиляли на Соборному майдані стару акацію і вже приїхали ставити будівельну огорожу, але...

Їх буквально виштовхали звідти соратники тодішнього міського голови-українофоба Андрія Матковського, котрий на догоду Кремлю диригував місцевими "антимазепинцями". Останні здійняли лемент про самовільне знищення в історичній зоні міста "особливо цінних зелених насаджень" і "незаконність" спорудження пам'ятника. Передовсім з огляду на те, що міськрада на той час уже "призупинила" свої попередні "дозвільні" рішення. Мовляв, аби не дратувати росіян, які приїдуть у Полтаву святкувати "ювілей" битви...

До речі, Андрій Матковський сьогодні очолює депутатську фракцію "президентського" блоку в міській раді й не втомлюється розповідати про те, як він любить Україну та її гетьманів... А нинішній міський голова Олександр Мамай і досі вважає, що Мазепа "розколює" громаду міста й "утримується" при голосуваннях за встановлення пам'ятника. То чи немає реальних перепон з боку міської влади на шляху повернення видатного гетьмана у Полтаву?

-- На щастя, вже немає, -- відповів власкору "Голосу України" Микола Кульчинський, який був присутнім на згаданому молебні й спостерігав за початком підготовчих робіт. -- Адже кілька тижнів тому міськрада більшістю голосів прийняла остаточне рішення про виділення земельної ділянки для цього пам'ятника. Є  відповідні висновки та погодження всіх профільних служб. Загалом тека дослідницьких і дозвільних документів, яка зберігається у мене, має товщину десь сантиметрів 15... Фінансових проблем уже також немає. Адже всі роботи з установлення пам'ятника зі свого благодійного фонду спонсорує  голова облдержадміністрації Валерій Головко. 

Сподіваємося, що з Божою поміччю бронзовий Мазепа постане на Соборному майдані вже на початку травня. Тож Іван Мазепа перемагає своїх зовнішніх і внутрішніх ворогів.

Василь НЕЇЖМАК.

Полтава.
 

Голос України