Завдяки проекту МОЗ України "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей", підтриманого Світовим банком, на Волині цього року відремонтують і  реконструюють 31 приміщення під амбулаторії первинної медико-санітарної допомоги.
 
Усі будівлі безоплатно надані місцевими органами влади. Переважна більшість з них -- це нинішні фельдшерсько-акушерські пункти, однак є і приміщення лікарень, шкіл, дитсадків, сільських рад.  Орієнтовна вартість реконструкції майже 90 мільйонів гривень. 

Якщо у складі кожного з наявних ФАПів є фельдшери, медсестри і санітарки, то в штат новостворених амбулаторій будуть введені ще й посади сімейних лікарів, оплата праці яких відбуватиметься коштом обласного бюджету. 

Проект передбачає не лише створення нових амбулаторій і робочих місць, а й оснащення їх медичним обладнанням, препаратами, укомплектування автомобілями, створення електронного реєстру пацієнтів із хворобами системи кровообігу, навчання медичного персоналу. Основна його мета  -- зниження інвалідності та смертності від цих хвороб шляхом підвищення якості надання медичної допомоги.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.

 

Голос України