Начальник Головного управління Національної поліції Луганської області Юрій Покиньборода стверджує, що не бере хабарів, не кришує контрабанду, не займається корупцією й готовий регулярно в прямому ефірі проходити перевірку на поліграфі.

Перше, з чого він почав на новій посаді, — провів перевірку фінансового підрозділу. Хоча результати такого аудита й були передбачувані, але те, що вдалося виявити, вражало своїми масштабами. Керівник фінансового відділу одразу ж був відсторонений від роботи, а Покиньборода замкнув усю бухгалтерію на себе. Перевіряв кожен папірець, перераховував кожен кошторис, і, як виявилося, не дарма. Уже через місяць у поліції з’явилися гроші, на які купили канцтовари, гуму для транспорту, акумулятори та інше. 
Далі своїм наказом Юрій Покиньборода відсторонив від посади начальника автогосподарства управління. Підстави для цього були досить вагомі, і вони знов-таки стосувалися неправомірної розтрати бюджетних коштів. А почалося все з рахунку на придбання запчастин для поліцейського «Опеля». В документі вказувалося, що для його ремонту необхідно 24 тис. грн. За допомогою Інтернету начальник поліції поцікавився цінами на деталі й побачив, що їх вартість за кошторисом завищена вдвічі. Крім того, з’ясувалося, що необхідні запчастини насправді підходять для автомобілів «Тойота», «Шкода» і «Фольксваген» і аж ніяк не для «Опель Омега». Наступного ранку начальник автогосподарства приніс рахунок, у якому сума була вже на 14 тис. грн. менша. Але це його не врятувало. Зараз цей полковник несе службу на одному з блокпостів.
Велику недостачу, а конкретно — 1 млн. 148 тис. грн. — було виявлено на продуктових складах, фіксується розкрадання на складі одягу.
Аналізуючи діяльність начальника поліції, неможливо не запитати: хіба в його функції входить перевірка кошторисів та інших фінансових документів і куди ж, зрештою, дивляться співробітники управління внутрішньої безпеки Національної поліції, які зобов’язані боротися з корупцією й іншими злочинами в правоохоронних органах? Юрій Покиньборода відповідає так:
— З моменту мого призначення на посаду керівника обласної поліції співробітники цього управління фактично не працюють. Понад те, зливають інформацію зі скарг на хабарників. Наприклад, чотири інформації про хабарі вони успішно злили зацікавленим особам, яким мали одягти наручники і посадити в СІЗО. Я пообіцяв, що всі співробітники цього управління пройдуть детектор брехні, їх подальше перебування в органах поліції під великим сумнівом. Після цього вони запрацювали — почали шукати на мене компромат. Але я не з тих, хто здається.
Юрій Покиньборода зізнається, що суми відкатів, які, як стверджують, одержувало колишнє керівництво поліції, його вражають. Називали цифру в 6 млн. грн. щомісяця. У перші дні на новій посаді траплялися просто приголомшливі моменти, коли до нього в кабінет заходили, скажімо, таксисти й запитували: «А кому тепер віддавати гроші за «дах»? Вам чи комусь іншому?» Щоб покінчити з таким кришуванням, у поліції зібрали представників таксистів, автоперевізників, збирачів металобрухту й роз’яснили їм нову політику правоохоронців: працювати чесно, за законом. Але й від підприємців зажадали того само. Після таких зустрічей перевізники й «металісти» зітхнули з полегшенням, але... переступити через недовіру до поліції поки що не готові. Дуже вже живуча стара система.
І ще одна важлива умова в боротьбі з корупцією на місцях — це боротьба з корупцією в Міністерстві внутрішніх справ і Національній поліції. Юрій Покиньборода говорить про це відкрито й підтверджує серйозними фактами. Хоча міліція й змінила свою назву, але порочну практику, систему зламати не вдається, тому зневажливе «мусор» і продовжує жити.

ДОВІДКА

Полковник міліції Юрій Покиньборода з 2014 року служив на передовій, будучи командиром батальйону спеціального призначення «Київщина», потім був начальником Департаменту МВС України з організації роботи з батальйонами спеціального призначення. У жовтні 2015-го призначений начальником Головного управління Національної поліції в Луганській області.

 

 

На знімку: Юрій Покиньборода.

Фото прес-служби головного управління Національної поліції в Луганській області.