Смолинський торфобрикетний завод — один із двох, що лишилися на Чернігівщині. Фактично справа йшла до свідомого банкрутства, щоб потім дешево його приватизувати. Про це неодноразово писав «Голос України».

Проте небайдужі працівники заводу та місцеві політики до справи порятунку заводу підключили обласну раду. Робоча група, очолювана заступником голови Арсеном Дідуром, проводила зустрічі з усіма зацікавленими сторонами, виїздила на підприємство, і ось 21 березня справа дійшла до підписання меморандуму про співробітництво між Чернігівською облрадою, державним підприємством «Чернігівторф», трудовим колективом дільниці з видобутку та переробки торфу с. Смолин ДП «Чернігівторф» та Смолинською сільрадою. Чотиристоронній документ підписали заступник голови обласної ради Арсен Дідур, в. о. директора ДП «Чернігівторф» Юрій Бондаренко, голова Смолинської сільради Іван Смирнов та представник трудового колективу дільниці по видобутку та переробці торфу с. Смолин ДП «Чернігівторф», голова профспілкового комітету підприємства Валентина Огієнко.
Серед узгоджених намірів — соціально-економічне співробітництво між ДП «Чернігівторф» та Смолинською сільрадою, укладання колективного договору з трудовим колективом, погашення заборгованості з заробітної плати працівників підприємства. А також згідно з галузевою угодою, колективним договором та за умови виконання плану виробництва заплановано збільшення заробітної плати працівникам. Визначено й низку інших напрямів співробітництва, метою яких є створення умов для стабільної роботи підприємства, покращення виробничої бази та зменшення енергоємності виробництва торфопродукції.
Як наголосив заступник голови обласної ради Арсен Дідур, робоча група з розгляду звернення трудового колективу «Смолинського торфозаводу» ДП «Чернігівторф» продовжить роботу і здійснюватиме моніторинг виконання положень прийнятого меморандуму.

Чернігівська область.