Медики Слов’янської центральної районної лікарні в Миколаївці приймають відвідувачів в оновлених приміщеннях. Ремонт закладу, який постраждав під час бойових дій у 2014 році, завершено. Снарядами було пошкоджено дах і гідроізоляцію приміщень. Тепер завдяки роботам, проведеним у рамках Програми розвитку ООН за фінансування уряду Японії, лікарня набула сучасного вигляду.

Загальна вартість робіт, проведених у медзакладі, — понад 7 мільйонів гривень, повідомили в Донецькій обласній державній адміністрації. Відремонтували прийомне і хірургічне відділення, рентген-кабінет, дах, замінили вікна, облаштували вхід до будівлі та туалети для людей з обмеженими можливостями. За час існування закладу — а лікарню споруджено в 1971 році — такого капітального оновлення ще не було.
«Ми дуже вдячні нашим міжнародним партнерам за те, що допомагають ремонтувати та покращувати соціальні заклади в Донецькій області. Впевнений, з такою підтримкою з відновлення Донбасу почнеться відродження всієї України», — зазначив виконуючий обов’язки заступника голови Донецької обласної державної адміністрації Ігор Стокоз.
Присутній під час урочистого відкриття закладу радник-посланник Посольства Японії в Україні Мічіо Харада відзначив важливу роль, яку відіграє робота місцевих лікарів у підтриманні високої якості соціальних послуг у регіоні: «Я знаю, що у вас були складні часи в останні два роки. Тепер же я радий бачити щасливі обличчя лікарів у цій відновленій лікарні. Народ Японії буде і надалі підтримувати народ України».
Відновлення інфраструктури залишається одним із найболючіших питань для області, наголосив під час зустрічі з представниками європейських міжнародних гуманітарних структур керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. За його словами, вже наприкінці квітня ОДА надасть послам Євросоюзу повну дорожню карту побудови нової Донеччини.
«Для нас відновлення інфраструктури — це не лише будівництво об’єктів і доріг. Це точка розвитку, бо це робота, зарплата і податки», — підкреслив очільник області. За його словами, роботи з відновлення стимулюватимуть зайнятість населення: «Одне робоче місце — це 200 тисяч гривень. Ми плануємо вкласти 4,5—5 мільярдів гривень у відновлення інфраструктури, а це 20—30 тисяч робочих місць».
Створення нових робочих місць має стати пріоритетом у допомозі мешканцям прифронтових територій та переселенцям. Доцільність роздачі гуманітарної допомоги всім підряд сумнівна, оскільки призводить до залежності, вважають в ОДА. Така допомога необхідна лише в населених пунктах на лінії розмежування. А от проблема житла для внутрішньо переміщених осіб — дуже болюча. «Ми сьогодні відшукали покинуті гуртожитки у Маріуполі, Краматорську, Слов’янську. В цих містах — найскладніша ситуація з переселенцями. Наприклад, на відновлення п’яти гуртожитків у Маріуполі потрібні 120—130 мільйонів гривень. Це дало б змогу поселити тисячу осіб у більш-менш комфортних умовах», — повідомив П. Жебрівський.
В області стурбовані і станом доріг, на ремонт яких також просять гроші у міжнародних структур. Загалом, за словами керівника обласної військово-цивільної адміністрації, заходи з відновлення інфраструктури стануть у 4,5 мільярда гривень: «Починаємо з будівництва водопровідних, каналізаційних і теплових мереж. Потім — ремонт доріг. У 2016-му маємо збудувати або реконструювати і оснастити 38 амбулаторій сімейної медицини. У найближчі чотири роки плануємо мати 14 базових госпіталів на території Донецької області. На облаштування закладів третього рівня медичної допомоги витратили майже 80 мільйонів гривень».

 

 

 

На знімку: під час відкриття відремонтованої Слов’янської центральної районної лікарні в Миколаївці.

Фото надане ПРООН в Україні.