Футбол. Позавчора збірна України почала підготовку до контрольних матчів з національними збірними Кіпру (24 березня в Одесі) і Вельсу (28 березня в Києві). Наставник нашого колективу Михайло Фоменко поспілкувався з журналістами.
— Є травмовані в команді, то кого додатково залучите до роботи?
— Протягом моєї тренерської кар’єри в збірній такої великої кількості хворих ще не було. У Хачеріді ангіна, травмовані Рибалка і Коноплянка, Ракицький. Викличемо Селіна (виступає у ФК «Платаніас», Греція) і Путивцева, який грає в клубі польської прем’єр-ліги «Термаліка». Подивимося, який у них тепер вигляд. Решта футболістів поки що живі й здорові.
Готуватимемося за планом. Хлопці добре розуміють, що попереду в них подія, яка не часто трапляється в кар’єрі, — фінальна частина чемпіонату Європи. Усі із задоволенням приїжджають до збірної. Потім працюватимуть у своїх клубах. То нехай матчі збірної їм допоможуть готуватися, і щоб без ушкоджень.
— Чому звернули увагу саме на Путивцева, котрий грає за скромний клуб?
— Він може зіграти і крайнього, і центрального оборонця. На сьогодні у нас проблеми саме в центрі захисту, де найчастіше травмуються. Про добрий рівень Путивцева нам розповіли друзі.
— До речі, тепер у вас під рукою лише один здоровий центральний оборонець. Як виходити з цієї ситуації?
— Про Путивцева вже сказав, а ще досвідчені Тимощук і Федецький можуть зіграти на цій позиції. Футбол змушує фрагментами діяти на будь-якій позиції. Особливо під час стандартних положень, коли оборонці входять до карного майданчика суперника. Будь-яка позиція на полі взаємозамінна, тому я не думаю, що це надто велика проблема.
— Прокоментуйте відсутність Малиновського (грає в бельгійському клубі «Генк»).
— Він залишається кандидатом до збірної. Ми завжди кажемо підопічним, що не ми виставляємо основний склад, не ми запрошуємо до збірної, а ви нас до цього спонукаєте своїми діями. Якщо вони якісні, то викликаємо. Нагадую, що до заявочного списку на фінальну частину Євро ми маємо право заявити лише 23 футболістів.
— Чим Кіпр і Вельс схожі на суперників української команди на чемпіонаті Європи?
— У нашій групі є Північна Ірландія, яка десь схожа на Вельс. Кіпр? У цій збірній виступають футболісти, котрі представляють європейські клуби. Нині загальний рівень футболу піднявся. Скільки вже було сюрпризів, коли аутсайдер відбирав очки в лідера. Отже, тепер немає простих команд. Кіпріоти теж прагнуть довести, що в них футбольна країна. Для нас це потрібний досвід.
— А от наскільки наступні наші суперники в контрольних матчах — збірні Албанії, Румунії та Молдови — відповідають вашим вимогам у плані підготовки до єврочемпіонату?
— Вибираємо не тільки ми. Звісно, не відмовилися б зіграти з кимось із п’яти-семи елітних європейських збірних. Але вони, напевно, прагнуть зіграти з іншими командами. Тому ми зупинилися на тих, хто пішов нам назустріч.
— Чимало українців грають у Європі. Чи достатньо спостерігаєте за їхніми виступами?
— У нас жодних проблем із інформацією. Матчі можна подивитися в записі й зробити різні вибірки. Тим паче що тепер у штабі збірної з’явився Андрій Шевченко. Він уже працює в цьому напрямі, відвідує матчі за участю наших футболістів у різних країнах.