У Полтаві нарешті почали споруджувати пам’ятник Івану Мазепі. На Соборному майдані триває буріння свердловин для залізобетонних опор (на знімку вгорі). Перед початком згаданих робіт у розташованому поруч Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ Київського патріархату влаштували молебень за благу справу, а потім протоієрей Іван Орловський освятив місце спорудження пам’ятника. Оскільки земляні роботи відбуваються на території пам’ятки архітектури загальнодержавного значення, то за ними наглядають археологи.

Водночас нагадаємо, що сім років тому полтавці стали свідками першої спроби встановлення виготовленого за народні пожертви пам’ятника Івану Мазепі. За задумом ініціаторів — голови обласної «Просвіти», народного депутата попередніх скликань Миколи Кульчинського та його побратимів — бронзовий Мазепа мав постати тут 2009-го до 300-ліття трагічної для України Полтавської битви на підтвердження перемоги його справи творення незалежної держави. Робітники спиляли стару акацію і збиралися ставити будівельну огорожу, але їх з майданчика буквально виштовхали соратники тодішнього міського голови—українофоба Андрія Матковського, котрий на догоду Кремлю диригував місцевими «антимазепинцями». Останні здійняли лемент про самовільне знищення в історичній зоні міста «особливо цінних зелених насаджень» і щодо «незаконності» спорудження пам’ятника. Передусім з огляду на те, що міськрада на той час уже припинила свої попередні дозвільні рішення, щоб не дратувати росіян, які приїдуть до Полтави святкувати ювілей битви...
— Кілька тижнів тому Полтавська міськрада більшістю голосів ухвалила остаточне рішення про виділення земельної ділянки для пам’ятника Мазепі, — коментує подію Микола Кульчинський, який спостерігав за початком підготовчих робіт. — Є відповідні висновки та погодження усіх профільних служб. Фінансових проблем уже також немає: всі роботи зі встановлення пам’ятника зі свого благодійного фонду спонсорує голова облдержадміністрації Валерій Головко.
Тож містяни сподіваються, що бронзовий Мазепа постане на Соборному майдані вже на початку травня. Можна вважати, що гетьман переміг своїх зовнішніх і внутрішніх ворогів у Полтаві.

Полтава.

Фото автора.