У той час, коли в Полтаві почали спорудження пам’ятника Мазепі, на якого наклали анафему ще за часів Петра І, у Запоріжжі в Свято-Покровському соборі УПЦ Московського патріархату виголошують прокльони нашим сучасникам. За словами очевидців, анафему читали протягом восьми хвилин. Серед тих, на адресу кого вкотре оголошено згаданий осуд, опинився і Патріарх Київський та всієї Руси-України Філарет.
Читання анафеми стало вінцем хресного ходу з іконою Божої матері «Святогірської», який пройшов центральним проспектом обласного центру. Відповідне відео як фіксацію якоїсь видатної події розміщено на сайті Запорізької єпархії УПЦ Московського патріархату. Чи не для того, щоб населення не розслаблялося і пам’ятало, що середньовічне мракобісся за нагоди може повернутися?..
До сказаного хочеться додати, що Україні рано чи пізно доведеться наводити лад з юридичними колізіями на кшталт легалізованої тут Російської православної церкви (РПЦ), яка офіційно у нас називається Українською православною церквою Московського патріархату. Хоча фактично це РПЦ в Україні. Така позиція патріотично налаштованих громад, до речі, дратує не лише церковників, а й чимало з тих, хто називає себе українською владою...

Запоріжжя.