Днями перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг повідомив, що ситуація в районі Ясинуватського блокпоста й Донецької фільтрувальної станції стала стабільною. Мовляв, ОБСЄ та СЦКК докладатимуть зусиль щодо забезпечення безпеки на цій ділянці. Вчора пан Хуг в інтерв’ю ЛІГА.net заявив про те, що обидві сторони конфлікту мають відвести позиції одна від одної з метою подальшого зниження напруження на ясинуватському напрямку, «щоб не було можливості вступати в прямий бойовий контакт». За його словами, це також дасть змогу відкрити трасу Донецьк—Горлівка, щоб мирне населення змогло нею пересуватися. «Це дорога для цивільного населення, а не військових», — вважає представник ОБСЄ.
Іншу думку щодо цього має координатор групи «Інформаційний спротив» народний депутат України Дмитро Тимчук: «Як відомо, зазначена траса для бойовиків — рокада, яка дає змогу оперативно перекидати сили й засоби між Горлівкою (так званий горлівський гарнізон бойовиків — фактично вже існуюча база для створення навіть не групи, а ударного угруповання російсько-терористичних військ) і Донецьком, де сьогодні також зосереджені серйозні ресурси терористів, включно з підрозділами регулярних ЗС РФ. Вогневий контроль ділянки цієї траси з боку ЗСУ для бойовиків — камінь у нирках, який не дає їм ані хвилини спокою».
А тепер: що означає фраза А. Хуга «обидві сторони конфлікту мають відвести позиції на таку дистанцію, щоб не було можливості вступати в прямий бойовий контакт»? Цей сценарій бачиться тільки в тому, що ЗСУ відводять свої підрозділи і цей район одразу беруть під контроль бандформування «ДНР», які перебувають на цьому напрямку. Хіба не сам пан Хуг на початку лютого цього року заявляв про те, що «більшість порушень відбувається на території, яка не контролюється урядом — понад 90%». Тобто він чітко розуміє: якщо будуть домовленості щодо цього району, їх виконуватимуть лише ЗСУ.
Щодо «зручності» для місцевих мешканців у фронтовій смузі — це взагалі інакше, як спекуляцією, не назвати. Місцевим мешканцям «заважають» блокпости в зоні АТО, опорні пункти українських військ, їм вкрай протипоказане прагнення українських бійців захищати свої позиції. Пане Хуг, то куди нам їх забрати? До Харкова чи далі?
...Якби такі заяви робив якийсь товариш на кшталт Басуріна, питань би не виникало. Але чути таке від представника СММ ОБСЄ (причому не «російської частини») щонайменше дивно...

Вл. інф.