Лідер фракції Блок Петра Порошенка Юрій Луценко обіцяє вже сьогодні назвати кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра. «Якщо уряд недієздатний, то його треба міняти. Це давня позиція Блоку Петра Порошенка, але щоб припинити всі маневри щодо того, хто внесе кандидатуру, хто оголосить програму уряду та інше, я ініціюю в середу о 12-й годині нараду фракцій коаліції, точніше кажучи, колишньої коаліції, для того, щоб внести пропозиції щодо майбутнього Прем’єр-міністра і складу його уряду», — повідомив лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко, зауваживши, що ця ініціатива пов’язана з намаганнями «Народного фронту» перекинути цей м’яч на поле Президента. «Вони ніяк не хочуть усвідомити, що живуть в іншій країні, де Президент не призначає прем’єра. Ми маємо парламентсько-президентський устрій, де Президент відповідає за зовнішню і оборонну політику, тому питання відставки цього уряду та обрання нового — виключна компетенція парламенту», — підкреслив він.

Також Ю. Луценко нагадав обіцянку прем’єра Арсенія Яценюка, що в разі, якщо якась кандидатура збере таку кількість голосів, яка за участі «Народного фронту» дасть змогу ухвалювати рішення, то він за крісло не триматиметься. «Добре, фракція Блоку Петра Порошенка в середу запропонує кандидатуру для загального обговорення. І якщо її буде підтримано колегами, а я в цьому не сумніваюся, то ми формалізуємо процеси через рішення відповідних фракцій та вже в найближчі дні будемо готові до голосування», — сказав політик і зауважив, що в розмовах один на один Яценюк вже й сам визнає недієздатність очолюваного ним уряду. «П’яти міністрів немає, середня ланка чекає політичних рішень, і в такій атмосфері працювати на реформи є неможливим», — підкреслив він.

Ю. Луценко повідомив, що БПП уже узгодив позиції із фракцією «Батьківщина» та що нині переговори щодо кандидатури майбутнього прем’єра та складу уряду ведуться між чотирма парламентськими фракціями — Блоком Петра Порошенка, «Народним фронтом», «Батьківщиною» та Радикальною партією. Стосовно фракції «Самопоміч», то він зауважив, що поки що з боку цієї політичної сили немає готовності створювати коаліцію та брати на себе відповідальність за провадження реформ. «Мені здається, що це безвідповідально готуватися до наступного кандидата у Президенти з позиції так званої «конструктивної опозиції», яка ні за що не відповідає, але знає відповіді на всі питання», — наголосив Ю. Луценко.

Зазначимо, що Олег Березюк, окреслюючи нинішню позицію фракції «Самопоміч», зауважив, що вона, будучи в конструктивній опозиції, готова підтримати нову кандидатуру на посаду прем’єра за умови виконання кількох умов: ухвалення нового закону про вибори до парламенту на пропорційній основі з відкритими списками, зміна членів Центрвиборчкому та обрання нового Генпрокурора.

Водночас лідер фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко, з котрою за словами Юрія Луценка, вже узгоджено кандидатуру майбутнього прем’єра, заявила, що не виключає можливої змови олігархів, щоб главою уряду надалі залишився Арсеній Яценюк. «Нині просто затягується час, Яценюка залишають на посаді, і він не планує писати заяву про звільнення», — сказала вона та підкреслила, що поки прем’єр не поклав заяву про звільнення і його не звільнили, абсурдно очікувати, що «Народний фронт» може вести переговори про нового главу уряду.

Ю. Тимошенко також висловила думку, що пропозиція лідеру «Самопомочі» Андрію Садовому зайняти посаду прем’єра була несерйозною, оскільки в нього, як і в «Батьківщини», немає більшості в парламенті. «Прем’єр-міністром країни має стати представник тієї фракції, яка має більшість у парламенті. Бо коли уряд не спирається на більшість у парламенті, то це авантюра і це означає, що не буде стратегії, тактики, не буде голосів за закони», — наголосила вона та нагадала, що особисто проходила через це у 2005-му та в 2008 році, коли очолювала «уряди меншості».

Тим часом позиція фракції «Народний фронт» залишається не-змінною: вона й далі закликає Президента та фракцію БПП публічно та офіційно заявити про кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра, яку вони планують внести на розгляд Верховної Ради. «Щоденно країні оголошують нові й нові варіанти вирішення штучно створеної кризи. Звучать заяви лідерів БПП, ширяться натяки і чутки, йдуть змагання в образності і дошкульності», — заявляє «Народний фронт» та нагадує, що прем’єр Арсеній Яценюк ще 9 березня звернувся до найбільшої фракції парламентської коаліції та Президента Петра Порошенка з пропозицією взяти на себе відповідальність за формування нового Кабінету Міністрів, нової програми, нової стійкої коаліції для реалізації цієї програми, як це передбачено статтею 83 Конституції України. «Звертаючись до наших партнерів із Блоку Петра Порошенка, закликаємо нарешті визначитися з кандидатурами прем’єра та міністрів, зібрати 226 голосів, представити новий Кабмін і його програму», — йдеться в заяві «Народного фронту».

А народний депутат від фракції «Народний фронт» Георгій Логвинський зазначив, що попри численні заяви, поки що так і не зрозуміло, хто є основним кандидатом на посаду Прем’єр-міністра. «Якщо така людина існує — ми всі виступаємо за те, щоб вона вийшла і показала себе загалу», — сказав він.

Натомість лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що фракція може як підтримати гідну кандидатуру від інших політичних сил, так і взяти відповідальність на себе та очолити новий уряд. «У мене є сильна команда та Антикризовий план порятунку економіки, який у найкоротші строки вивів би країну з кризи. Про це я не раз казав і Президенту, але він не сприймає мою кандидатуру», — сказав О. Ляшко.