Із таким закликом народні депутати та активісти звернулися до співвітчизників під час презентації однойменної громадської ініціативи.

«Це ініціатива прямої дії, спрямована на те, щоб силами громадськості впливати на владу, на руйнування монополії в державному та господарському секторі, на покращення якості життя громад», — заявила голова правління Житомирської обласної молодіжної громадської організації «Сучасний формат» Жанна Соловйова.

«Якщо в Україні хоча б п’ять-шість відсотків людей включаться у вирішення своїх проблем, починаючи від під’їзду власного будинку і аж до рівня містечка та області, це вже буде справжня децентралізація», — заявила позафракційний народний депутат Ганна Гопко. Парламентарій припустила, що навіть ті зміни до Конституції, які нині «намагаються ухвалити, щоб дати більше повноважень місцевій владі», не матимуть такої сили, як підключення до проблем місцевого рівня власне мешканців регіону. «Люди зроблять владу підзвітною, прозорою і так з’явиться більше можливостей», — зауважила вона, закликавши кожного «включатися». «Ваша небайдужість допоможе створити країну, в якій захочеться жити», — сказала народний обранець. Нині, за словами депутата, громадяни не мають доступу до інформації, що стосується, зокрема, генерального плану міста чи місцевого бюджету, саме це заважає добиватися якісного сервісу від місцевої чи обласної влади.

Ланцюжок презентацій ініціативи «Включайся» стартував у Житомирі. На цьому заході були присутні три-чотири десятки людей, які обговорили проблеми рідного краю і шляхи їх розв’язання, в тому числі з можливістю залучення парламентаріїв для подолання складнощів на законодавчому рівні. Пізніше такі акції пройшли також в Івано-Франківську та Тернополі. У найближчій перспективі — візити до Кіровограда, Херсона та Черкас, які відбудуться уже цього тижня. Однак усі бажаючі можуть долучитися до цього руху, приєднавшись до відповідної групи у Facebook.

На думку народного депутата від «Самопомочі» Остапа Єднака, проблеми, про які кажуть учасники ініціативи, — це симптоми, пов’язані з дуже важкою ситуацією, що склалася на місцях через монополію влади. «Проблеми різні, але в їх основі — стара бюрократична система, корупція та непрозорість, — сказав він. — Потрібно мобілізовувати всі наші ресурси: і громади, і народних депутатів, та включатися в пряму дію».

Вирішувати проблему відстороненості громадян і влади необхідно починати передусім зі сфери місцевих фінансів, зазначив Богдан Малиняк, голова громадської організації «Експертно-аналітична група «Акцент». За його словами, нині абсолютно нівельовано розуміння того, що «бюджетні кошти — це кошти громадян». Очікується, що новостворена ініціатива сприятиме мобілізації активних людей для розв’язання проблем рідного міста.