Учора в Києві поховали вбитого 15 років тому опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе. Прощання відбулось на території Церкви Миколи Набережного  (на знімку).

Місце вибрано не випадково. Саме до цього храму Г. Гонгадзе за життя ходив на богослужіння. Там було охрещено його доньок. Неподалік від церкви встановлено хрест пам’яті новомученикам землі української — жертвам тоталітарного комуністичного режиму в ХХ столітті. Саме біля цього хреста й поховали Георгія Гонгадзе. Віддати останню шану журналістові прийшли народні депутати, в тому числі й минулих скликань, а також відомі політичні та громадські діячі, пересічні громадяни.

Напередодні поховання із вдовою загиблого журналіста зустрівся Президент Петро Порошенко. Він передав Мирославі Гонгадзе нагороду Героя України.

«Майже через 16 років після трагічної загибелі Гії маю високу честь і велику відповідальність передати вам і вашій родині вищу державну нагороду, яка по праву належить Георгію Гонгадзе», — сказав Президент.
Він також наголосив, що сьогодні звання Героя України у воюючий країні набуло своєї справжньої цінності і протягом двох останніх років лише декілька десятків українців удостоєні честі носити його.

У свою чергу Мирослава Гонгадзе сказала: «Гія завжди був готовий віддати життя за Україну. І якщо б він сьогодні був живий, він був би там — на східних кордонах. Якщо б він був живий, він би пишався цією нагородою».

Президент подякував Мирославі Гонгадзе, за те, що вона не пориває зв’язків із Батьківщиною і фактично працює послом доброї волі, шляхом народної дипломатії зміцнюючи стратегічне партнерство між Україною та США, особливо важливе для протидії російській агресії.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.