Сьогодні у Верховній Раді завершується семінар Європейського центру з безпекових студій імені Джорджа Маршалла «Реформи сектору оборони та безпеки: виклики та можливості» для українських парламентаріїв та урядовців.

«Війна оголила всі наші неспроможності і дефіцити, так само, як і показала нашу силу», — зазначила, відкриваючи зібрання, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд. Водночас, додала вона, «сила може зростати, а дефіцити — зменшуватись». Парламентарій нагадала, що за участю досвідчених представників центру Маршалла восени минулого року проведено дві серії навчань українських військових, під час яких узгоджено план подальших дій у реформуванні сфери безпеки і оборони. Саме тоді й виникла ідея провести тематичний триденний семінар.

Заступник глави парламенту висловила переконання, що «без широкого обговорення, без діалогу нічого не відбудеться». «Реформа у сфері безпеки не робиться поза сферою діяльності людей, які сидять за цим столом, це наша спільна відповідальність, — зазначила вона. — Ми всі розуміємо, що війна — не перешкода на шляху реформ, навпаки — це вимога, те, що штовхає нас до реформ у секторі безпеки і оборони».

Центр Маршалла, за словами О. Сироїд, уже «став майданчиком, який надає можливість обговорювати проблеми, ділитись знаннями та обмінюватись навичками». У цьому контексті вона звернулась до народних депутатів, представників Міністерства оборони, Генерального штабу, інших інституцій сектору безпеки і оборони зі словами: «Ми маємо унікальну можливість дивитися один одному в очі, думати разом і шукати спільні рішення стосовно того, якими мають бути зміни».

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.