Голова Верховної Ради Володимир Гройсман провів нараду з представниками профспілок працівників вугільної галузі, профільних міністерств та адміністрації Президента, на якій обговорив шляхи підтримки та розвитку вітчизняної вугільної промисловості. У нараді взяли участь міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, міністр соціальної політики Павло Розенко, заступник глави адміністрації Президента Ростислав Павленко, парламентарії, а також представники профспілок працівників вугільної галузі.

 

 

 

Керівник парламенту поінформував: минулого тижня за ініціативи народних депутатів відбулася зустріч з представниками профспілок шахтарів, на якій обговорили поточні питання галузі. Голова Верховної Ради зазначив, що в законодавчому органі зареєстровано низку ініціатив, які врегульовують болючі питання вугільної промисловості. Однак не всі вони підтримуються профільними міністерствами, зауважив Володимир Гройсман.

Голова Верховної Ради наголосив, що рішення для розв’язання проблем мають задовольняти всі сторони: шахтарів, керівників копалень, уряд та парламент. «На мій погляд, якщо у нас є проблеми в галузі, то маємо їх спільно подолати й знайти рішення, які влаштують шахтарів, котрі роблять якісно свою справу, ризикуючи життям», — сказав він. За словами глави законодавчого органу, уряд повинен мати можливість впливати на прийняття цих рішень, а парламент, відповідно, — їх ухвалити.

На думку шахтарів, передусім необхідно вирішити проблему недостатньої державної підтримки промисловості та шахт, а також виплатити заборговану заробітну плату. Представники профспілок вказали на законопроекти, які для цього необхідно ухвалити. Зокрема, змінити додаток № 3 до закону про державний бюджет на 2016 рік у частині державної підтримки державних вугледобувних підприємств та внести зміни до статті 1 закону про підвищення престижності шахтарської праці, яка стосується працівників калійно-магнієвих копалень.

«Верховна Рада нас почула. Для нас дуже важливо поїхати сьогодні з результатом», — зазначив голова профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов.

На погашенні заборгованостей із заробітних плат наголосив також і Голова Верховної Ради, підкресливши: «Якщо люди працюють, значить, вони повинні отримувати заробітну плату». Керівник парламенту також виступив за затвердження стратегії розвитку вугільної промисловості з визначеним об’ємом інвестицій на підтримку галузі.

Сторони узгодили спільну позицію щодо можливостей виплати заборгованості, а також ухвалення законопроектів, спрямованих на вирішення окреслених проблем.

За повідомленням прес-секретаря Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.