Заборона в’їзду до Росії на п’ять років є грубим порушенням 12-го пункту Мінських угод, заявила на брифінгу в адміністрації Президента народний депутат України, уповноважений Президента України з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко. Вона нагадала, що в пункті 12 Мінських угод ідеться про неможливість застосування будь-яких перешкод до учасників консультацій. Як відомо, 21 березня І. Геращенко було відмовлено у в’їзді до Росії для участі в суді над Надією Савченко.

За словами депутата, МЗС України вже звернулося з вимогою до Російської Федерації переглянути це рішення, а Президент України доручив заступнику глави адміністрації Президента з міжнародних питань Костянтину Єлісєєву донести інформацію до учасників перемовин у нормандському форматі. Це питання порушуватиметься і під час зустрічі контактної групи у Мінську 23 березня. А українська парламентська делегація у ПАРЄ звернулася до генерального секретаря Ради Європи та президента ПАРЄ з проханням відреагувати на порушення імунітету члена делегації в ПАРЄ, повідомила Ірина Геращенко. При цьому вона наголосила, що йдеться не про неї особисто як політика, а про представника України в гуманітарній підгрупі Трьохсторонньої контактної групи і уповноваженого Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. «Такі дії я розглядаю як спробу вплинути не тільки на виконання мною моїх безпосередніх обов’язків у рамках цієї важливої роботи, а ключовим тут є, у тому числі, й боротьба за звільнення наших заручників і, можливо, вплинути на склад групи», — додала Геращенко.
Народний депутат вкотре запевнила, що українська влада «застосує всі можливі засоби для того, щоб Надія Савченко була на волі». Водночас І. Геращенко виключила варіант, про який говорив радник СБУ Юрій Тандіт, — начебто російська влада згодна обміняти Надію Савченко на шляхопровід із Росії до Криму. «Ні. Ми готові до будь-яких засобів, але це не будь-який засіб», — сказала вона.

Бліц-інтерв’ю

Марія ІОНОВА, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, фракція Блоку Петра Порошенка (ексклюзивно для «Голосу України» із зали суду в м. Донецьк Ростовської області):
— Судилище над Надією Савченко триває. Поки заслуховуємо описову частину, але більшість, що ми чуємо, — це просто смішно. «Набрала швидкість в танку», «у військовій формі перейшла кордон»... Всюди в документах звучить — «по луганскому времени». Що у нас на території — «военные действия государственных органов». Просто абсурдні речі... Всю українську делегацію весь час провокують, частково впускають, по декілька разів перевіряють. Вирок виносять всій судовій системі влади. Ми дуже переживаємо за Надію. Бо, морально, вона надзвичайно сильна, фізично — здоров’я їй надзвичайно підірвали! Ми хочемо підтримати її. Показати свою солідарність. Додати їй сил...
— Чи всю українську делегацію впустили до суду?
— Не всю. Вони пускають по п’ять-шість людей, ми міняємося.
— На ваш погляд, чи можливий обмін Савченко на «дорогу до Криму»?
— Ні!
— Чому?
— Слова Наді на початку суду вчора: «Не вірю, не прошу, не винна». Боротьба не закінчується, поки всі хлопці ув’язнені.

Записала Юліана Шевчук.