Учора Донецький суд Ростовської області РФ визнав народного депутата Верховної Ради, військову льотчицю Надію Савченко, викрадену і вивезену в Росію, винною у вбивстві двох російських журналістів та незаконному перетині україно-російського кордону. Також суд заявив, що не «бачить можливим виправлення Савченко поза ізоляцією від суспільства». Коли суддя дійшов до фіналу і намагався озвучити терміни ув’язнення, Надія несподівано заспівала «Горіла шина, палала», перероблену з народної пісні «Горіла сосна...». Суддю, очевидно, це налякало, і він оголосив п’ятихвилинну перерву. «Ближче до оголошення термінів кілька спецназівців-приставів перемістилися до української делегації в залі суду», — написав у Твіттері адвокат Савченко Микола Полозов. Можливо, в суді вирішили, що депутати спробують відбити Савченко просто в залі засідання?

Після паузи вирок нарешті оголосили: 22 роки позбавлення волі у колонії загального режиму. Окрім того, за «перетин» кордону призначено штраф — 30 тис. рублів (приблизно 11 тис. гривень).

Учора стало остаточно зрозуміло, що російський суд все-таки вирішив проігнорувати імунітет Савченко як депутата Парламентської асамблеї РЄ. Днем раніше глава ПАРЄ Педро Аграмонт зробив спеціальне звернення і закликав «... до негайного звільнення Надії Савченко. Це слід зробити відповідно до положень Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи та зобов’язань Росії за Мінськими домовленостями». «Звертаючись до ситуації з нашою колегою Савченко, вона є головним пріоритетом для мене. Загалом захист прав парламентаріїв — захист свободи, їх свободи пересування і свободи слова — це один з основних напрямів мого мандата», — пояснив лідер ПАРЄ.

Проте російський суд традиційно залишився глухим до закликів міжнародної спільноти. Спроби перешкодити дипломатичним місіям та українським депутатам потрапити до залу засідань не припинялися і вчора. Власне, день і почався з повідомлення прес-секретаря Президента Святослава Цеголка, що «половину української делегації не пустили на суд, маніпулятивно збільшивши кількість інших присутніх. До залу завели додаткового автоматника». По обіді, крім автоматників, в залі з’явилися й «тітушки». Більшість журналістів залишили за дверима. А від нашої делегації пропустили тільки чотирьох осіб, і то завдяки сприянню дипломатів із ЄС.

Мабуть, щоб менше сміялися... Як розповів народний депутат Олексій Рябчин, «наша делегація розсміялася, коли суддя зачитала слова свідка: «Савченко зухвала, типова бандерівка». Суддя обурилася: «Кому весело — видалю із залу?» Савченко: «Мені весело»...

Фарс, проплачені «тітушки» під судом і в залі засідань, монотонне бурмотіння судді... Таким був другий день зачитування вироку. Не очікуючи завершення, Надія Савченко заявила в перерві, що подаватиме скаргу до Європейського суду за «угроблене льотне здоров’я». А її адвокат Марк Фейгін повідомив, що не сумнівається: «Звинувачувальний вирок і значний термін покарання наперед визначено». Надія Савченко категорично відмовляється оскаржувати вирок, сподіваючись, що це прискорить її повернення в Україну. В заяві перед оголошенням вироку вона попередила, що не збирається відбувати покарання в Росії і рішуче вимагатиме повернення в Україну. В іншому випадку — відновить безстрокову суху голодовку.

Тому адвокат, щоб перестрахуватися (очевидно, на випадок, якщо переговори про обмін чи звільнення Савченко не матимуть позитивного результату), «запустив низку міжнародних процедур з її звільнення». А саме: звернувся до Робочої групи ООН із довільних затримань і до спецдоповідача ООН щодо правозахисників у справі Надії Савченко. Відповідь на звернення Фейгін чекає вже у квітні.