Співчуття
Голова Верховної Ради Володимир Гройсман направив телеграми співчуття Голові Сенату Парламенту Королівства Бельгія Крістін Дефрень і Голові Палати представників Парламенту Королівства Бельгія Зігфріду Браке.
«Народні депутати України з почуттям глибокого потрясіння сприйняли звістку про серію вибухів у брюссельському міжнародному аеропорту «Завентем» та метро, що призвели до численних людських жертв.
У цей скорботний час висловлюємо солідарність з народом Бельгії, щиро співчуваємо сім’ям і близьким загиблих, бажаємо якнайшвидшого одужання всім пораненим.
Водночас засуджуємо будь-які терористичні прояви та закликаємо всіх парламентаріїв до об’єднання міжнародних зусиль у боротьбі проти тероризму», — зазначається у телеграмах.

Учора Брюссель став об’єктом терористичних атак. Близько 8-ї ранку в міжнародному аеропорту «Завентем» прогриміли два вибухи. Сталося це в зоні реєстрації на рейси біля стійки компанії Amerіcan Aіrlіnes. За попередніми даними, внаслідок вибуху загинули 14 осіб, ще 55 отримали поранення. Літаки, що прибували в Брюссель, перевели для посадки на аеропорт «Шарлеруа». Рейси з Києва до міста одразу скасували. Аеропорт закрили на добу.

За повідомленням The Telegraph, винуватцем події був терорист-смертник. Бельгійський прокурор підтвердив цю інформацію. Пізніше правоохоронці знайшли там ще одну бомбу. Вона не була приведена в дію, тому й не вибухнула.
МЗС з’ясовує, чи є українці серед постраждалих в аеропорту Брюсселя. Випадковими свідками подій стали наші народні депутати. Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомила нардеп від «Самопомочі» Олена Сотник: «Теракт в аеропорту Брюсселя, на другому поверсі в частині відправлення рейсів. Багато постраждалих ... нас евакуювали з потяга. Все ок, але страшно тільки від того, що це в центрі Європи».
Через годину після подій в аеропорту вибух стався в метро, на станції «Маальбек», — у кварталі, де розташовані установи Європейського Союзу. Загинули до 20 осіб, повідомляє Reuters.
Одразу припинив роботу громадський транспорт, закрили залізничний вокзал. Бельгійська влада закликала всіх жителів столиці не виходити на вулиці й залишатися там, де вони перебувають. Єврокомісія наполягла, щоб її співробітники залишалися на місцях чи вдома. Евакуювали Брюссельський університет. За наказом поліції в столиці закрили також усі музеї.
Згодом в метро пролунав ще один вибух. «Сталося це на станції метро «Площа Шумана», де розташовані європейські інститути, живуть емігранти, і де кілька днів тому був заарештований організатор вибухів у Парижі», — повідомляє телеканал Euronews.
Рівень терористичної загрози у Бельгії піднято до найвищого — четвертого. Офіційних даних щодо загиблих та постраждалих поки немає, але їх кількість постійно збільшується. У сусідніх з Бельгією країнах після вибухів вживають додаткових заходів безпеки.
Низка лідерів країн Європи виступили із заявами стосовно терактів, тоді як Бельгія, Франція і Великобританія скликають термінові засідання правоохоронців. Бельгійський прем’єр Шарль Мішель скликав національну раду безпеки, інформує DW.
Прем’єр-міністр Британії Девід Кемерон повідомив у Твіттер, що у зв’язку з вибухами в Брюсселі проведе у вівторок засідання COBRA -надзвичайного урядового комітету, який збирається в екстрених випадках.
Російські ЗМІ прокоментували серію терактів як відповідь бойовиків на арешт можливого організатора атак в Парижі Салаха Абдеслама.
Натомість в Україні припускають, що в терактах є «російський слід», який був використаний для відвернення уваги Європи від справи Надії Савченко.
Наші політики з глибоким сумом сприйняли звістку про події в Бельгії. «Тероризм наніс підступний удар у саме серце Європи. Ганебному акту агресії не може бути виправдання», — прокоментував у своєму Твіттер Президент Петро Порошенко.
Служба безпеки України вже повідомила про те, що посилить антитерористичні заходи в країні у зв’язку із сьогоднішніми терактами в Брюсселі.

 

 

Бельгія, 22 березня 2016 року. Людей евакуюють із міжнародного аеропорту «Завентем»,  що неподалік Брюсселя.

Фото Xinhua/Укрінформ.