Другий тиждень триває на Закарпатті заготівля березового соку. Цьому посприяла тепла погода другої декади березня, коли температура піднімалася до 12--15 градусів.
За словами начальника обллісмисливгоспу Валерія Мурги, "добувають" цей корисний продукт з дерев, які ростуть подалі від автошляхів. Таких немало в Ужгородському, Перечинському, Хустському, Іршавському й Великоберезнянському районах. Заготовлену сировину здають на переробку.
Продають сік і приватні заготовачі за ціною від двох до трьох гривень за літр. Бо ж чимало господинь закладають сік і для своїх родин -- до ста й більше літрів. Адже березовий сік із Карпат, кажуть медики, широко застосовують при захворюваннях легенів, бронхітах, туберкульозі -- як зміцнювальний засіб; а при ниркокам'яній хворобі, фурункульозі, подагрі, захворюваннях суглобів, екземі, лишаях -- як стимулятор обміну речовин в організмі.
Василь НИТКА.
Закарпатська область.