У Запоріжжі потроху стихли пристрасті із демонтажем пам'ятника Леніну. Фірма, яка таки за більш як добу зняла величезну фігуру "вождя світового пролетаріату" з п'єдесталу, спочатку "забула" про скульптурні групи біля підніжжя монументу. І тому у встановлений термін (19 березня) вони зняті не були. Втім, цей недолік досить швидко було ліквідовано після вихідних. Тим часом з'явилося розпорядження в. о. голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля про демонтаж 57 об'єктів, до яких не дійшли руки у місцевих громад. Чи не найбільш "ленінізованим" нині залишається Приазовський район -- тут протягом місяця має бути демонтовано 10 об'єктів. Щодо Запоріжжя, де таких пам'ятників, скульптур, меморіальних дощок тощо вісімнадцять, то тут наймасивнішим об'єктом є пам'ятник Тривожній молодості. Він являє собою досить сумнівної художньої цінності бетонну скульптуру голови юнака у будьонівці. У народі пам'ятник одразу отримав назву "Фантомас", який наче принюхується до викидів запорізького проммайданчика.

 

Цікаво, що на чергову річницю комсомолу в кінці жовтня біля монументу вже років п'ятнадцять збирається цілий автопарк найшикарніших у Запоріжжі автомобілів. Банкіри і великі начальники, бізнесмени і політдіячі місцевого значення, які починали свій шлях до "мерседесів" та "майбахів" в обкомі, міськкомі та райкомах комсомолу, демонструють під пам'ятником свої здобутки.

 

І ще: власне демонтаж згаданого "Фантомаса" навряд чи можливий -- тільки руйнація, бо виготовляли його методом заливки бетоном "художньо оформленої" опалубки...

 

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

 

 Запоріжжя. 

 

Голос України