Конституційний Суд України (КСУ) завершив усне слухання справи щодо відповідності Конституції України окремих положень Закону України «Про очищення влади» (закон про люстрацію) та перейшов до закритої частини розгляду, на якій буде винесено рішення.

Нагадаємо, що до КСУ було спрямовано три конституційні подання стосовно перевірки різних положень зазначеного закону. Провадження за цими поданнями було об’єднане в одне. Зокрема, ініціаторів розгляду справи в КСУ цікавить конституційність закону про люстрацію в частині заборони для певних осіб протягом десяти років з дня набрання чинності законом обіймати посади, щодо яких здійснюється очищення влади (люстрація). На думку ініціаторів подань, окремі норми закону є неконституційними, оскільки порушують принцип індивідуальної відповідальності, передбачають колективне застосування люстраційних заходів до осіб лише на підставі зайняття ними певних посад в певний проміжок часу, приводять до фактичної криміналізації діянь, які на момент їх вчинення були правомірними, що свідчить про можливість зворотної дії закону в часі, встановлюють презумпцію винуватості осіб у здійсненні заходів з узурпації влади, підриві основ національної безпеки і оборони України, протиправного порушення прав і свобод людини.

КСУ провів уже декілька засідань за участі представників суб’єктів права на конституційні подання, Верховної Ради України, Президента України та із залученням представників Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Вищого адміністративного суду України, Ради суддів України, експертів. Суд розглянув низку клопотань учасників конституційного провадження. 

На попередньому засіданні у справі (22-23 жовтня 2015 року) народний депутат України Єгор Соболєв подав клопотання стосовно відводу суддів КСУ у зв’язку з тим, що шість суддів КСУ можуть бути необ’єктивні, оскільки «має місце конфлікт інтересів» — вони можуть підпадати під дію закону про люстрацію . У ході останнього засідання суду це клопотання не було задоволено судом. Мін’юст України та активісти з ГО «Громадський люстраційний комітет» поділяють позицію народного депутата щодо можливої необ’єктивності суддів. Саме тому позавчора Громадський люстраційний комітет організував акцію протесту біля будівлі КСУ (на знімку).

 

Європейська комісія «За демократію через право» («Венеціанська комісія») рекомендує внести зміни до українського закону про люстрацію. Голова комісії Джанні Букіккіо вважає: «Закон в нинішньому вигляді має бути змінено тому, що він не повністю відповідає європейським стандартам і принципу верховенства права». Головні вимоги комісії — персональна відповідальність під час застосування люстрації, а також проведення люстрації суддів на підставі окремого закону. Позиція комісії є незмінною з грудня 2014 року. Тоді комісія наполягала на радикальній переробці закону про люстрацію, підкреслюючи, що закон не повинен стати способом зведення рахунків з політичними опонентами. У березні 2015 року Мін’юст України обіцяв підготувати новий законопроект про люстрацію з урахуванням вимог Венеціанської комісії. Проте цього досі не зроблено.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.