Інтерв’ю з начальником Закарпатської митниці ДФС Володимиром Колесніковим

Сертифікати видаються безоплатно. Протягом трьох днів

— Володимире Івановичу, мабуть, варто розпочати нашу розмову з того, як вирішуватиметься проблема «перетину» кордону автівками з іноземними номерами, про що «Голос України» повідомляв 11 березня...
— Спільна робоча група за участі активістів мітингу біля КПП «Ужгород — Вишнє Німецьке», керівництва митниці, прикордонних загонів і голови ОДА сформувала пропозиції щодо внесення змін до Митного кодексу України, які спрямовані на лібералізацію тимчасового ввезення громадянами-резидентами транспортних засобів особистого користування на митну територію України. Зміни, які керівник області вже передав до парламенту, передбачають ввезення автівок «на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування». Тобто, в такому разі проблема буде розв’язана.
— З першого січня запрацювала зона вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом, введено сертифікати EUR.1. Ось-ось мине три місяці роботи по-новому. Які вже можна зробити висновки?
— Так, зона вільної торгівлі працює. Але щоб скористатися її перевагами й одержати доступ до ринків Євросоюзу, українські експортери та виробники мають дотримуватись визначених Угодою правил походження товарів та вимог з подання документів, які підтверджують, що товари походять з України.
Зазначу, що з першого січня митні органи України отримали повноваження видавати сертифікати переміщення форми EUR для товарів, які будуть експортуватися до ЄС. Їх видаємо безоплатно, протягом трьох робочих днів. До цього сертифікати видавались комерційними структурами виключно на платній основі.
Порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення товару EUR.1 аналогічний тому, що діє в європейських країнах. В Закарпатській митниці визначено п’ять місць видачі цього документа: два в Ужгородському і по одному в Мукачівському, Виноградівському та Хустському районах. Протягом перших двох місяців видано 234 сертифікати: їх беруть на швейні вироби, хімічні (етилацетат), консервовані продукти харчування, ягоди, гриби, насіння гарбузове, мед, волоський горіх; шпон буковий лущений... Експорт іде до Угорщини, Румунії, країн Балтії, Швейцарії, Німеччини...
Слід наголосити, що вітчизняна продукція у такий спосіб стає якіснішою, а виробничі потужності —  сучаснішими.

Нові митні переходи — нові можливості

— Закарпатська область межує з чотирма країнами ЄС. КПП і митні пости відповідно діють на кордонах лише з трьома державами. Але ж про відкриття митного переходу з Польщею мова йде  роками. Яка перспектива, і чи готові митники до цього?
— Про КПП «Лубня —- Волосате», який розташований у горах і через який пролягали би велосипедний, кінний і піший переходи, розмови справді тривають давно. Але зараз ймовірність відкриття — реальна. Наразі все залежить від ухвалення рішень на високому міждержавному рівні. А Закарпатською ОДА разом із митницею налагоджено конструктивний діалог з Підкарпатським воєводством і відповідними регіональними органами Польщі.
— І тут же: розбудова й осучаснення митних постів уздовж кордону зі Словаччиною, Угорщиною та Румунією вітається як на рівнях регіональної, так і центральної влади в Києві, Братиславі, Будапешті та Бухаресті. Тим паче, що наша держава декларує наміри щодалі розширяти співпрацю з ЄС. Адже нові переходи — це й нові можливості економічні...
— Хотів би лише додати, що заплановано відкриття трьох пунктів пропуску на кордоні з Угорщиною: «Велика Паладь — Нодьговдош»; «Бадалове, Варієве — Сотмарчеке, Тісоковровд» (поромна переправа); «Саловка — Тісосентмартон» (також поромна переправа через річку Тису). Буде відновлено й місцевий пішохідний пункт пропуску з Румунією «Хижа — Тарна Маре» й переведено у статус міжнародного автомобільного.
— Окремо хотів би попросити вас зупинитися на реконструкції митного поста «Ужгород» — центрального переходу зі Словаччиною, місія якого — сполучити західну й східну частини транспортного коридору №5, що з’єднує Трієст, Любляну, Будапешт, Братиславу зі Львовом і Києвом. Роботи на якому, хоч і з запізненням, нарешті розпочато і на які Євросоюз виділив 3,6 млн. євро... Встигнуть будівельники, як на вас, завершити все в строк?
— Практично з дня мого призначення на посаду керівника митниці реконструкція пункту пропуску «Ужгород» — один із пріоритетів. Одразу після проведення процедури відкритих торгів торік у вересні підписано угоду й розпочато будівельні роботи. Фактично ми споруджуємо пункт пропуску з нуля із усіма комунікаціями, терміналами. Робота триває, терміни — до кінця поточного року. Робимо все, аби вони проходили швидко й якісно.
— Володимире Івановичу, закарпатські митники, щоб оперативно улагоджувати всі поточні справи, співпрацюють із колегами з трьох країн: Словаччини, Угорщини, Румунії. Ви також на постійному телефонному зв’язку з керівниками цих сусідніх митних установ. Останній приклад — накопичення кількості фур на кордонах з цими державами. Після вашої розмови черги зникли. Але це тільки один з напрямків спільної роботи...
— Так, але є й інші. Ми постійно ведемо діалог про розвиток пунктів пропуску, зокрема, хочу наголосити на досягнутому щодо відновлення роботи пункту пропуску в селі Хижа. Також спілкуємося та запозичуємо досвід роботи із системами технічного контролю, боротьби з порушенням митних правил, корупцією. Адже я розумію, що від налагодженого діалогу із суміжною стороною залежить, наскільки швидко громадяни чи суб’єкти господарювання проходитимуть необхідні процедури, витрачатимуть час на спілкування з нами як контролюючими органами. Бо ж зрозуміло: ми — суміжні служби, і якщо в якоїсь зі сторін виникає проблема, то черга на кордоні швидко накопичується, і тоді вже доводиться оперативно реагувати.

Приховану контрабанду «висвітлюватимуть» сканери

— У попередні роки було звільнено чимало інспекторів за хабарництво й корупцію... Яким цей аспект роботи є зараз?
— Дякую за питання — воно надзвичайно актуальне. Сьогодні реальних результатів від нас вимагає не тільки керівництво країни, а й усе українське суспільство.
Починаючи з середини липня минулого року, після відомих подій у Мукачевому, змінено дев’яносто відсотків керівного складу митниці по всій вертикалі, зокрема: начальник митниці, перший заступник і заступники та начальники митних постів. Загалом протягом минулого року 69 осіб звільнено, проведено 19 службових розслідувань, до 78 осіб застосовано дисциплінарні стягнення, проведено 176 заходів індивідуальної та загальної профілактики.
Як приклад хочу навести випадок, зафіксований у листопаді. На митному посту «Вилок» було затримано головного державного інспектора за одержання 450 американських доларів неправомірної винагороди за сприяння у безперешкодному пропуску через митний кордон України десяти кілограмів бурштину. Проведено службове розслідування, матеріали якого скеровані до прокуратури. Наразі триває досудове розслідування кримінального правопорушення. А за результатами реалізації Закону України «Про очищення влади» з митниці звільнено дев’ять посадовців.
— На Закарпатській митниці незабаром запрацюють пересувні сканери...
— Так, ми повернули з Одеси колись наші два сканери, але, на жаль, вони потребують ремонту. Однак один із них незабаром задіє і допомагатиме шукати приховані товари й контрабанду. Крім того, нещодавно ми провели зустріч із однією румунською компанією, яка виробляє сканери. Якщо все складеться, то зможемо придбати нову техніку, яка дуже добре себе зарекомендувала на румунських пунктах пропуску.
— Яку контрабанду найчастіше ловлять самі митники, які найпам’ятніші випадки «діянь» контрабандистів і наскільки часто вони примудряються оновлювати свій «арсенал»?
— Скажу так: варто розділяти поняття «контрабанда» і «порушення митних правил». Якщо мова про контрабанду, то тут слід говорити про незаконне переміщення через кордон культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів, наркотичних засобів, психотропних речовин. За вчинення цих злочинів передбачена кримінальна відповідальність, і вони розслідуються слідчими СБУ. За незаконне переміщення цигарок — порушення митних правил — передбачена адміністративна відповідальність.
Отож, що стосується контрабанди, то впродовж минулого року посадовими особами митниці до облуправління СБУ скеровано вісім повідомлень про протиправні діяння, що містять ознаки контрабанди: три стосувалися приховування набоїв до зброї, предметів з ознаками культурних цінностей, клинків з ознаками холодної зброї; п’ять — приховування кристалоподібних психотропних та наркотичних речовин рослинного походження.
Якщо говорити про «найпопулярніші» порушення, то це незаконне переміщення сигарет. Хочу виокремити виявлені протягом одного дня два каміони з рекордною кількістю сигарет: перший — в пункті пропуску «Ужгород», а другий — на «Тисі». Тютюнові вироби були в спеціально виготовлених сховищах — бокових частинах дощок. «Тайники» було утворено всередині дошки, шляхом вирізання ніші прямокутної форми. Зверху ніші були щільно закриті дерев’яною рейкою. Тоді було вилучено понад 124 тисячі пачок сигарет, пиломатеріали та дошки вартістю майже десять тисяч євро, транспортні засоби (тягачі та причепи) вартістю майже 1,5 млн. грн.
Загалом з початку року працівниками Закарпатської митниці ДФС уже складено понад триста протоколів про порушення митних правил на суму майже півтора мільйона гривень.

Вів розмову Василь НИТКА.

Закарпатська область.

Факт 

Центральний апарат СБУ та НАБУ в режимі секретності перевіряли Закарпатську митницю. Порушень не виявлено.
У ніч на 18 березня співробітники відділу «К» центрального апарату СБУ в ході спецоперації здійснили раптову перевірку автомобілів, що заїхали на територію України з боку Угорщини через КПП «Тиса» в Чопі. Жодного факту незаконного переміщення товарів не виявлено.
За кілька тижнів до того Закарпатську митницю в режимі секретності перевіряли співробітники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Перевірка закінчена, однак жодних затримань, арештів чи якихось претензій до митниці з боку НАБУ поки немає.

Прес-служба ОДА.

Із досьє «Голосу України»

Колесніков Володимир Іванович (на знімку) народився 1964 р. Закінчив Інститут внутрішніх справ при Донецькому держуніверситеті. Юрист.  З січня 2010 р. працював у податковій міліції. З листопада 2013-го — в митних органах. Торік у вересні очолив Закарпатську митницю ДФС. Разом із дружиною виховали сина.

Фото автора.