На Херсонщині на межі загибелі опинилася виведена в Україні унікальна порода овець-мериносів — асканійська тонкорунна. 

Сільськогосподарське підприємство «Червоний Чабан», створене на базі реформованого племзаводу в Каланчацькому районі, виставило на продаж залишки маточного поголів’я виду — всі сімсот голів, які ще збереглися. За часів Союзу тут вирощували до тридцяти тисяч асканійських мериносів. Але держава з року в рік скорочувала фінансування племінної роботи. Аж доки зовсім не припинила підтримку «Червоного Чабана». Падав і попит на таврійську вовну, яка за своїми якостями не гірша від знаменитої австралійської чи новозеландської. Але остаточно «добили» господарство події останніх місяців.
— Після анексії Криму на адміністративному кордоні з окупованим півостровом почали споруджувати оборонні укріплення. Тож мінні поля й загородження із колючим дротом пройшли саме через овечі пасовища. Кошари частково розтягли, частково використали для потреб військових частин ЗСУ. Овець немає де утримувати та стригти, ніде відгодовувати, — бідкається багаторічний керівник «Червоного Чабана» Віктор Дзяткевич. — Про сумну долю асканійської тонкорунної породи ми поінформували Мінагрополітики України. Та не отримали жодних конкретних пропозицій, чиновники недвозначно натякнули: вівці ваші, то й клопіт ваш.
Під час Другої світової війни асканійських мериносів титанічними зусиллями місцевих чабанів зуміли зберегти, евакуювавши в глиб СРСР. Потім дорогоцінну отару із втратами, але все ж повернули до таврійських степів. Тепер племзавод із 85-річною історією тихо згасає, перетворюючись на звичайне господарство з вирощування зернових. А залишки маточного поголів’я після його купівлі нові власники можуть просто пустити на м’ясо, перетворивши безцінний генофонд породи на звичайнісінький шашлик. І нікому, окрім простих чабанів, котрі ризикують залишитися без справи всього свого життя, до цього немає діла.

Херсонська область.

ФАКТ

Поголів’я овець разом із козами на Херсонщині цьогоріч скоротилося на понад п’ятдесят тисяч особин. Їх залишилося в двадцять разів менше, ніж було за часів Союзу.