«Нічого, навіть віддалено схожого на суд, в процесі проти Надії Савченко світ не побачив. Це було ганебне судилище, яке країна-агресор влаштувала проти українського Офіцера з великої літери, яка, як і належить, боронила свою землю від ворожих зазіхань.

Україна ніколи — ще раз наголошую, ніколи! — не визнає ані цього судилища, ані їхнього так званого вироку, який своєю абсурдністю і жорстокістю свідчить про повернення російської юстиції в часи Сталіна-Вишинського», — наголосив Президент України Петро Порошенко у спеціальній заяві, оприлюдненій після проголошення вироку Савченко.

Він також нагадав Володимиру Путіну про обіцянку повернути бранку в Україну, після «так званого судового рішення». «Я в свою чергу готовий передати Росії двох російських військовослужбовців, затриманих на нашій території за їхню участь у збройній агресії проти України. Судовий розгляд їхніх справ знаходиться на фінальній стадії», — наголосив Президент.

Про те, що Україна й надалі домагатиметься звільнення Надії Савченко, йшлося і під час телефонної розмови Петра Порошенка з віце-президентом США Джозефом Байденом. Як повідомила прес-служба Президента, співрозмовники скоординували позиції з цього питання.

Як відомо, вчора до Москви прибув держсекретар США Джон Керрі. Американська сторона не приховувала, що Керрі говоритиме і про майбутню долю Надії. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який так само учора відвідав Росію, повідомив, що Німеччина також готова форсувати питання звільнення бранки.

Як повідомляв «Голос України», 22 березня Донецький суд Ростовської області РФ оголосив вирок народному депутатові Верховної Ради, військовому льотчику Надії Савченко, викраденій на території України і ввезеній для судилища в РФ. «Це не стало несподіванкою. Ми прогнозували, що буде обвинувальний вирок. З самого початку ми розцінювали цей процес як фарс», — цитує Delfі міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявичуса.

Звістка, що суд ухвалив обвинувальний вирок (22 роки позбавлення волі і штраф у 30 тисяч рублів) викликав прогнозовану реакцію у світі. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун запевнив, що й надалі порушуватиме питання Савченко під час зустрічей з російськими високопосадовцями, і Україна може розраховувати на його підтримку. «Обвинувальний вердикт і вирок у 22 роки позбавлення волі для Надії Савченко демонструють кричущу зневагу до принципів правосуддя та суперечать зобов’язанням Росії у рамках Мінської угоди», — таку категоричну позицію озвучив речник Держдепу США Джон Кірбі. Директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Майкл Джордж Лінк закликав Росію негайно звільнити українську льотчицю, про що йдеться в офіційному повідомленні ОБСЄ. З такою саме вимогою виступили глава ПАРЄ та лідери усіх 28 держав-членів ЄС. Можливо, вже на квітневій сесії ПАРЄ відбудуться дебати стосовно Савченко, зініційовані головою нашої парламентської делегації у Парламентській асамблеї Володимиром Ар’євим. 

Вирок є «політизованим», «божевіллям», «викликом самій системі дотримання прав людини»... До судилища в РФ цими днями справді була прикута увага світу, тому епітетів і політичних, і емоційних не бракує... Проте всі усвідомлюють, що головна боротьба тільки починається. Згідно із процедурою, оскільки Надія Савченко відмовилася подавати апеляцію, вирок набуває чинності, і її вже можуть етапувати з Новочеркаського СІЗО. Адвокат українки Ілля Новіков сподівається, що цього не станеться, оскільки нині тривають переговори про повернення його підзахисної на Батьківщину: «Це означало б, що російська влада несерйозно ставиться до цієї справи», — зауважив Новіков.

Насправді це означатиме, що в Москві не зважають на міжнародне право і заклики світової спільноти. А що саме таку політику веде Росія останнім часом, то впевненості в тому, як розвиватимуться події найближчим часом, немає.

Учора міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Володимир Путін розгляне пропозицію української сторони про обмін Надії Савченко.