Учора в Мінську відбулася чергова зустріч Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі. На порядок денний вплинули загострення ситуації на сході нашої країни й судовий вирок, винесений російською Фемідою Надії Савченко. Раніше представник Президента України в контактній групі, народний депутат Ірина Геращенко повідомила, що саме ці теми — припинення вогню й звільнення заручників — будуть у центрі уваги учасників переговорів у форматі Україна—ОБСЄ—Росія.

Коментуючи пропоновані для обговорення питання зустрічі в Мінську, представник України в політичній підгрупі Роман Безсмертний відзначив, що переговорники мають намір зосередитися на верифікації безпеки, перехідній юстиції й модальностях виборів. За його словами, слід чітко визначити, чи дає змогу рівень безпеки проводити на Донбасі вибори, чи можливий там взагалі політичний процес.

«Друге питання — перехідна юстиція. Є документ, який визначає рамки й концепції саме перехідної юстиції, тому що це не можна назвати просто амністією, цей термін набагато ширший. Там ідеться про імунітет, амністію і механізми повернення або їх обмеження», — пояснив Роман Безсмертний в інтерв’ю «Українській правді».

При цьому він акцентував, що «усе це розглядатиметься під кутом оголошеного рішення щодо Савченко й ситуації, пов’язаної із забороною в’їзду до Росії Ірині Геращенко».

Учора Роман Безсмертний розповів про те, що відбувається на засіданні політичної підгрупи. За його словами, наша делегація зробила заяву щодо вироку Надії Савченко й заборони Ірині Геращенко в’їзду на територію РФ. Однак не отримала на це жодної реакції. «Ми також запропонували вшанувати загиблих у брюссельських терактах. Але жодної відповіді не отримали», — сказав він.

За інформацією Безсмертного, вчора вдень згоди щодо перехідної юстиції, до якої входять питання імунітету, амністії тощо, досягти поки що не вдалося. На той момент питання політичного процесу по суті не обговорювалося...

Уже давно зрозуміло, що без виконання перших пунктів Мінських угод — повне припинення вогню і відведення озброєння — решта можуть обговорюватися чисто гіпотетично. Втім, навіть за відкритого відновлення бойових дій, ротації сил і техніки з боку бойовиків на Донбасі (Москва відправила на схід України черговий «гумконвой») політична складова переговорів лобіюється російською стороною як першочергова. А українська сторона продовжує обстоювати позицію послідовної реалізації постулатів Мінська. За такого протистояння розраховувати на появу компромісних рішень украй складно.

Коли верстався номер, остаточні підсумки переговорного дня мінського формату ще не були відомі.