Бельгійська поліція ідентифікувала двох терористів, які напередодні скоїли подвійний теракт в брюссельському аеропорту «Завентем». Смертниками виявилися брати Халім та Ібрагім аль-Бакрауї.

Зловмисники до того вже були відомі правоохоронним органам, але досі не були помічені у справах, пов’язаних із тероризмом. Один із них орендував на вигадане ім’я квартиру в столиці, де раніше під час спроби обшуку сталася перестрілка терористів з поліцією і де переховувався причетний до паризьких терактів Салах Абдесалам.
Правоохоронці оприлюднили фото трьох чоловіків, яке зробила камера спостереження у брюссельському летовищі. За словами мера містечка Завентем Франсіса Вермеєрена, зловмисники прибули до місця подій на таксі, після чого поклали валізи з бомбами на візки. «Третій терорист також залишив свою бомбу на візку, проте через паніку не зміг її підірвати», — цитує мера RTL.
Цим чоловіком виявився 
25-річний Наджим Лашрауі, якого досі розшукують. Крім того, відомо, що Лашрауі пов’язаний з організаторами терактів у Парижі в листопаді 2015 року. Сліди його ДНК були виявлені в квартирі, яку використовували ісламісти, котрі вчинили теракти у французькій столиці, інформує DW.
Нагадаємо, що 22 березня у Брюсселі сталися теракти у місцевому аеропорту та на станції метро, внаслідок яких загинули щонайменше 34 особи, ще приблизно 230 людей дістали поранення. Угруповання «Ісламська держава» взяло відповідальність за вибухи на себе.
У МЗС України повідомили, що громадян нашої держави серед жертв терористичного акту немає.
Країни світу засудили дії тих, хто вчинив теракти в Брюсселі. На знак солідарності кольорами бельгійського прапора були підсвічені найвідоміші споруди та пам’ятники. Чорна, жовта й червона смуги з’явилися на об’єктах у Парижі, Берліні, Римі, Мехіко і Нью-Йорку.
У Європі події розцінили як «боягузливі» напади на демократію та європейські цінності.
Натомість заступник голови Держдуми РФ, голова ЛДПР Володимир Жириновський в ефірі телеканала «Россия» заявив, що РФ вигідні теракти в Європі. «Росія — не Європа. Зараз теракти йдуть в Європі. І будуть іти по всій Європі. І нам це вигідно. Нехай вони подихають і гинуть», — заявив він.

 

 

У Києві до посольства Бельгії несуть квіти.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.