Верховна Рада сприятиме успішному здійсненню реформи в оборонному секторі

У Верховній Раді відбувся триденний семінар «Реформи сектору оборони та безпеки: виклики та можливості» для парламентаріїв та урядовців України. У заході, організованому Європейським центром із безпекових студій ім. Джорджа Маршалла, взяли участь заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, народні депутати, представники адміністрації Президента, Міністерства оборони, Генерального штабу ЗС України, неурядових організацій, експерти.

Серед розглянутих під час семінару питань — реформування оборонного сектору, парламентський нагляд за безпековими інституціями (німецький та естонський досвід), а також необхідність міжвідомчої взаємодії для успішного реформування. Учасники заходу торкнулися також проблеми законодавства щодо реформування системи оборони, місця України в геостратегічному середовищі, національної безпеки й стратегічної комунікації. Крім того, учасники семінару всебічно розглянули питання співпраці України з НАТО.

Говорячи про роль парламентаріїв у забезпеченні проведення реформи у сфері безпеки і оборони, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд зазначила: «Ми до кінця самі не можемо сформулювати свої власні потреби. Усе, що я чую від Генерального штабу і Міністерства оборони, стосується прогресу і успіху», — зауважила вона. «Але я знаю і про проблеми. Тож мій заклик до всіх: маємо нарешті навчитися говорити про негаразди і шукати механізми їх вирішення», — наголосила вона.

Народний депутат Тарас Пастух звернув увагу на те, що в НАТО йде не Міністерство оборони, а країна. На його думку, рівень спілкування потрібно винести за рамки Міноборони та Генерального штабу, і підняти його на рівень вищого керівництва держави. Для чого й відбувається цей семінар.

Т. Пастух, проаналізувавши склад учасників заходу, відзначив, що серед них немає представника Кабінету Міністрів, який мав би відповідати за політику держави відносно НАТО. Він звернув увагу на те, що в уряді є така посада, але вона і досі вакантна.

Народний депутат наголосив, що уряд нині усунутий від цього процесу, хоча мав би бути залучений до вирішення всіх питань реформування сфери оборони і безпеки. На його думку, потрібно поставити ширші вимоги для реформування всього сектору безпеки.

Народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе відзначила, що за останні два роки Україна у співпраці з НАТО дійсно пройшла серйозний шлях: від постійного стикання з різними проблемами до напрацювання шляхів їх вирішення, конкретних механізмів співпраці. Обраниця наголосила також, що закінчується робота над стратегічними документами і потрібно переходити до їх імплементації у реальну щоденну реформу. На її думку, потрібні іншого типу фахівці, які нині були б найбільш корисними, також потрібно посилити інститут радників.

Під час семінару також зазначалося, що Верховна Рада має відігравати важливу роль у демократичному нагляді. Учасники заходу висловлювали сподівання на посилення співпраці у цьому напрямі. А також акцентували увагу на важливості вчасно приймати відповідні закони для проведення змін, а також на необхідності отримати конкретний результат від проведення реформи у сфері безпеки і оборони.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Довідково

Учасники семінару відзначали, що реформа сектору оборони і безпеки в Україні важлива у тому плані, що Збройні Сили мають відповідати стандартам НАТО. Важливу роль у цьому процесі вони відвели Верховній Раді, яка має допомагати успішному здійсненню реформи. Особливу увагу звертали на роль комунікації між ключовими гравцями цього процесу.