Чи відбудеться переформатування уряду і коли буде озвучено кандидатуру нового прем’єра? Відповідей на ці запитання наразі немає. Щодня країна завмирає в очікуванні — а раптом Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк добровільно подасть у відставку, і нарешті буде офіційно названо прізвище кандидата на посаду нового очільника уряду. Однак прем’єр стійко мовчить і лунають лише припущення щодо можливих кандидатів і прогнози, які мають здатність справджуватися з точністю до навпаки.

У вівторок лідер фракції БПП Юрій Луценко заявляв, що в середу, орієнтовно по обіді, зберуться лідери депутатських фракцій і груп для обговорення кандидатури нового прем’єра. Не дочекалися. Не скликали й проанонсований раніше з’їзд партії «Солідарність», на якому також мали вирішувати долю уряду та парламентської коаліції.

У пропрем’єрському «Народному фронті» вважають, що процес переформатування уряду залежить саме від пропрезидентської фракції БПП. Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак не втомлюється повторювати позицію своєї політичної сили, котра хоче спочатку почути позицію БПП. «Я би хотів оцінювати факти. Тому звертаюсь до БПП, щоб була їх офіційна заява з цього приводу», — каже він.

Хід королевою

Нині активно обговорюють декілька прізвищ політиків, котрі можуть очолити новий уряд. Міністр фінансів Наталія Яресько, котра тривалий час не коментувала те, що їй може бути запропонована посада прем’єра, надвечір вівторка пішла «ва банк» — і (як зазвичай, не перед телекамерами, а в соцмережах) заявила, що вона готова очолити новий український технократичний уряд. «На мою думку, впоратися з цими завданнями в такій політичній ситуації може лише технократичний уряд — тобто команда «нічиїх» людей, які не мають політичного минулого, не підпорядковуються жодному з олігархів чи «друзів» політиків і не мають політичних амбіцій на майбутнє, — написала Н. Яресько на своїй сторінці у Фейсбуці. — Я готова зібрати таку команду, яка прямо зараз здатна працювати на інтерес усієї країни, усіх її громадян, а не окремих політичних чи бізнес-груп».

Н. Яресько окреслила п’ять фундаментальних принципів технократичного уряду. В її розумінні: 1. Члени уряду мають бути відданими виключно служінню народу України; ні самим собі, ні своїй партії, ні прихованим інтересам окремих зацікавлених сторін. Головний критерій членів команди — це бездоганна репутація. 2. У членів уряду має бути повна нетерпимість до корупції та повна нетерпимість до політичного втручання в роботу державних органів виконавчої влади. 3. Члени уряду не повинні перейматись ані участю у наступних виборах, ані політичною кар’єрою. 4. Вони всі мають вірити, що Україна може стати успішною тільки завдяки демократичним та економічним свободам, зокрема завдяки реалізації Угоди між Україною та ЄС про асоціацію та програми МВФ. 5. Члени уряду мають бути досвідченими кризовими менеджерами та мати досвід успішного реформування та управління організаціями.

Проте у заяві пані Яресько — жодного слова про її майбутню (у разі обрання) програму дій. Вона наголошує, що «уряд має сконцентруватися на впровадженні максимальної кількості реформ, які модернізують українську економіку». Однак якими будуть реформи і як вони позначаться на кожному українцеві? Раніше глава Мінфіну обстоювала дуже непопулярні кроки, як, скажімо, підвищення пенсійного віку до 70 років, продаж стратегічних державних підприємств, продаж землі сільськогосподарського призначення, збільшення оподаткування. Фактично все це — вимоги МВФ. Тож політики, депутати, лідери фракцій хочуть спочатку почути програму дій кожного кандидата на посаду прем’єра, а вже тоді визначатися, голосувати чи ні.

А народний депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко в інтерв’ю одному з телеканалів висловив думку, що обговорення кандидатури міністра фінансів Наталії Яресько на посаду прем’єра є «лише димовою завісою для справжніх бажань провести в прем’єри керовану особу, яка би виконувала завдання Президента».

Як відомо, «Батьківщина», «Самопоміч» та «Радикальна партія» заявили про свій вихід із парламентської коаліції та участі в перемовинах щодо переформатування уряду принципово не беруть. Хоча, вочевидь, голосуватимуть за нового прем’єра.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко під час міжнародного форуму «Трансформація України» за участю представників ЄС учора в коментарі журналістам заявила, що з початку тижня жодних переговорів про переформатування уряду не проводиться. «Не збираються лідери колишньої коаліції, не збираються загальні збори депутатів, практично ведеться дискусія між двома людьми — Президентом і Прем’єр-міністром», — сказала Ю. Тимошенко. За її словами, саме Президент та прем’єр мають розв’язати політичну кризу і вийти або на шлях формування нового уряду, або піти на дочасні парламентські вибори і «подивитися людям в очі, отримати оцінку за два роки діяльності цієї влади».

У відповідь на запитання, яку із кандидатур на посаду прем’єра, які обговорюються, може підтримати «Батьківщина», Ю. Тимошенко також перекинула «м’яч» у бік «НФ» і БПП: «Спочатку мають визначитися дві найбільші фракції, які й складають правлячу коаліцію, щоби вони визначилися, хто наступний Прем’єр-міністр, або вони вирішили піти проти суспільства і залишити Арсенія Яценюка. І після того наша фракція висуне цілу низку вимог до майбутнього прем’єра і уряду». Лідер «Батьківщини» також обстоює позицію, що кандидатури на ключові посади в уряді та Генпрокурора має запропонувати громадянське суспільство.

Хід конем

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що очікує від зустрічі у Гройсмана в четвер представлення нового Кабміну. За його словами, якщо у БПП є кандидатура майбутнього прем’єра, то її повинні публічно оголосити всьому українському суспільству. «Я хочу бачити програму дій майбутнього прем’єра. А потім ми будемо вирішувати залежно від того, яка програма», — каже лідер радикалів. О. Ляшко наполягає, щоб в основу програми нового уряду лягли не вимоги МВФ, які суперечать національним інтересам України, а відродження національної економіки та підвищення доходів громадян.

Позиція «Самопомочі» незмінна: вона — в опозиції, але готова проголосувати за «якісного прем’єра», заявив лідер парламентської фракції «Самопоміч» Олег Березюк. «Залишаючись в опозиції, ми готові проголосувати за якісного прем’єра, якщо будуть виконані наші умови. А це: новий закон про вибори до парламенту на пропорційній основі з відкритими списками, що є запобіжником дочасних виборів; зміна ЦВК, яка була створена для фальсифікацій, і зміна Генерального прокурора», — наголосив політик.

Сьогодні, 24 березня, має відбутися традиційна щочетвергова нарада лідерів депутатських фракцій та груп у Верховній Раді з главою парламенту Володимиром Гройсманом для погодження порядку денного на наступний пленарний тиждень 29 березня — 1 квітня, на якій також обговорюватимуть імена кандидатів на посаду нового прем’єра. Хоча — це знову прогнози та очікування. Адже головні питання: чи Арсеній Яценюк розпрощається добровільно зі своїм прем’єрським кріслом? І чи буде в сесійній залі вдосталь голосів за когось із можливих кандидатів?