У Вінниці урочисто відкрито нове приміщення реабілітаційного центру «Гармонія» - для дітей та молоді з функціональними обмеженнями.

 

Реконструйовану будівлю повністю адаптували для людей з особливими потребами. Тут використовуватимуть нові технології для їх реабілітації і найсучасніше обладнання. Загалом на створення такого закладу витрачено вісім мільйонів гривень – трохи більше половини суми становлять кошти державного бюджету, решта – міської скарбнички.

 

На знімках: під час урочистого відкриття нового реабілітаційного Центру, що розрахований на роботу з дітьми та молоддю до 35-ти років.

 

Фото надано департаментом інформації Вінницької міськради.

 

- У процесі виконання робіт декілька разів змінювали проект, - розповідає керівник Центру Раїса Панасюк. – Робили це з однією метою – віднаходили нові технології і методики реабілітації і дуже хотілося мати їх у себе. Нам щоразу йшли на зустріч і влада, і будівельники.

 

Муніципальний центр «Гармонія» у місті над Бугом діє уже дев’ять років. Дотепер розташовувався у частині приміщення одного з дитсадків, мав площу 130 квадратних метрів. На тіснуватій базі щороку люди з певними фізичними обмеженнями отримували десять тисяч послуг. Передане міською владою реконструйоване приміщення має 800 квадратних метрів площі. Протягом доби тут можна обслуговувати сорок осіб. Потенційними відвідувачами стануть бійці, які зазнали поранень у зоні АТО.

 

На відкриття прийшло багато гостей, серед яких керівники області та міста, депутати. Всі були приємно вражені високою якістю виконаних робіт, а також встановленням необхідного обладнання. Наприклад, у комп’ютерній кімнаті можна навчатися працювати в Інтернеті або знайти потрібну інформацію. Є кімнати психолога та фахівців для надання консультацій з соціальних питань. Окрема кімната для проведення тренінгів. Кімнати для гурткової роботи, зокрема, вивчення англійської мови. Для найменших відвідувачів створено дитячу кімнату. На одних дверях напис «Кафешка». У ній встановлено адаптоване кухонне обладнання, і меблі для проведення кулінарних майстер-класів, для навчання людей на візках навикам ведення домашнього господарства, самообслуговування та самостійного життя. Найбільша за площею актова зала. У ній працюватиме школа танців на візках. Дві зали передбачені для виконання фізичних вправ – тренажерна і спортивна для ігор. У вже відкритому магазині реалізуватимуть також вироби відвідувачів Центру. До речі, Центр має мікроавтобуси для перевезення людей на візках.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України