Привабливість контрактної служби в армії вочевидь зростає останнім часом на Херсонщині. З-поміж мешканців обласного центру контракти підписали вже двоє нещодавно демобілізованих учасників АТО, нагороджених медалями за участь у бойових діях, розповів «Голосу України» міський військовий комісар, полковник Олександр Зіньковський. Однак тепер до ЗСУ також ідуть і херсонці із спеціальними офіцерськими званнями!

 

Скажімо, тільки з виправних колоній краю вже відправилося до навчальних центрів або подали заяви про оформлення армійських контрактів десятеро досвідчених працівників. Спеціальні звання у них – від лейтенанта до майора. Але за «зірочки» вони не чіпляються: готові служити згідно отриманих раніше армійських звань, навіть рядовими. Майбутні контрактники не приховують, що вагомим стимулом для них є не тільки патріотичні почуття, а й значно вища винагорода за службу, яка і в «зонах», і в зоні бойових дій пов’язана з ризиком для життя і здоров’я.

 

– Днями мав розмову з заступником начальника відділу охорони Північної виправної колонії № 90 Херсона. Капітан прийшов до мене, й повідомив, що хоче піти до армії на контракт. Армійське звання у нього старшина, та навіть старшина у частинах ЗСУ тепер отримуватиме більше семи тисяч гривень, а на АТО – вдвічі більше. Зараз же у капітана грошове забезпечення тільки три тисячі гривень, а гроші йому вкрай потрібні: каже, тяжко захворіла дитина, і на ліки набрався боргів із півсотні тисяч гривень, – розмірковує начальник управління Державної пенітенціарної служби Херсонщини, полковник Олексій Луговський. – Капітан – гарний і чесний професіонал, але я не маю морального права утримувати його в нашій системі, як би не хотілося. Адже він не пивну рветься охороняти, а готовий захищати державу. Тому побажав усього найкращого, і пообіцяв, що його з задоволенням візьму на попередню посаду, коли повернеться з Збройних Сил України.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України