25 березня — День Служби безпеки України

Начальник управління СБУ в Луганській області Олег КОЗЛОВСЬКИЙ (на знімку) розповів «Голосу України» про протидію системі вербувальної роботи противника та розвідувально-терористичній діяльності його спецслужб.

— Зачіпаючи тему протидії розвідувальній та терористичній діяльності спецслужб противника, скажіть, з якими труднощами насамперед пов’язані ваші дії у цьому напрямі: з ментальністю населення, близькістю кордону з РФ, російською пропагандою?
— Сьогодні методи діяльності противника дещо змінилися, зростає розвідувально-підривна складова. Йдеться не тільки про інспірування різних антидержавних політичних акцій. Ворог розгортає активну вербувальну роботу серед населення, в тому числі на контрольованій українською владою території.
Особлива категорія ризику — люди, які виїжджають у справах до Росії, Криму, на окуповані території. Бойовики спільно із представниками ФСБ РФ або під їхнім керівництвом ведуть активні пошуки осіб, яких переважно шантажем намагаються схилити до державної зради. Відомо чимало випадків, коли працівники ФСБ затримували громадян України під час перетину державного кордону, вербували, навіть фізичне насильство застосовували, щоб примусити їх до негласної співпраці. Наприклад, у січні наша контррозвідка виявила працівника поліції, який «зливав» ФСБ службову інформацію. Його завербували під час приватної, несанкціонованої його керівництвом поїздки до окупованого Луганська. А от підприємця зі Старобільська співробітники ФСБ завербували на російсько-українському кордоні. Після цього він через своїх знайомих отримував списки бійців українських добровольчих батальйонів та передавав ці відомості росіянам. Зрадник працював на іноземну спецслужбу разом із дружиною. Українська контррозвідка викрила їхню протиправну діяльність. Відомо чимало випадків, коли російські спецслужби вербують молодих привабливих дівчат спеціально для того, щоб у подальшому змусити їх вивідувати секретну інформацію через налагодження близьких стосунків. Дві такі красуні наразі чекають судового вироку в слідчому ізоляторі. Такі випадки не є поодинокими — це елемент системної вербувальної роботи російських спецслужб для отримання розвідувальної інформації, проведення підривної діяльності проти України.
Росіяни втягують наших співгромадян до антидержавної діяльності і через соціальні мережі. Йдеться як про залучення до поширення антиукраїнської пропаганди в соцмережах, так і про підбурення до активних дій на шкоду Україні. Люди, які мають безпосередній стосунок до російських спецслужб (зазвичай вони і перебувають на території РФ), використовуючи фейкові аккаунти, списуються в соцмережах із нашими співвітчизниками та пропонують збирати для них інформацію. Нерідко мережу інформаторів вони намагаються створити через модераторів, залучаючи до протиправної, кримінально караної діяльності користувачів соцмереж.
— Олеже Анатолійовичу, що, на ваш погляд, заважає плідній роботі з контрабандою в умовах АТО: недосконале законодавство, дефіцит сумлінних кадрів, зрадництво? Що досі залишається не використаним з арсеналу резервів у боротьбі з цим соціальним злом?
— Після створення в серпні минулого року спільних мобільних груп із числа правоохоронців із залученням волонтерів потік незаконних вантажів був приборканий. Ми щоденно припиняємо спроби провезти поза межами пропуску або без відповідних дозволів вантажівки з продуктами сумнівного походження, товари широкого вжитку. Зупинено тонни контрафакту — горілчані вироби, цигарки тощо. Вилучено сотні автівок — фури, «бусики», якими правопорушники намагалися доставити товар на тимчасово окуповані території. Одне з найбільших затримань було в травні 2015 року в районі Золотого та Попасної, коли під час спроби перевезти через лінію розмежування товарно-матеріальні цінності у великих обсягах було затримано 169 автомобілів.
Одночасно триває боротьба з корупцією на лінії розмежування. Встановлюються особи, які «кришують» незаконні переміщення товарів. У червні минулого року в районі Золотого СБУ затримала два військові вантажні автомобілі з 10 тоннами м’яса, які намагалися перетнути лінію зіткнення в напрямку неконтрольованої території. До незаконних дій причетні семеро військовослужбовців одного з підрозділів ЗС України, які перевозили та супроводжували вантаж. Слідчі дії за цим фактом продовжуються.
Більшість виявлених каналів проходила через територію Донецької області — навіть ті, які було спрямовано до окупованого Луганська. Причина — в наявності природної перешкоди — річки Сіверський Донець, яка не дає змоги налагодити переправлення значних партій вантажів. У травні 2015 року спецпідрозділом задокументовано злочинну діяльність осіб, причетних до фінансування терористів «ЛНР», та припинено діяльність організатора каналу, який під час перетину лінії зіткнення в районі Дебальцевого вносив «офіційні митні платежі» в бюджет «ДНР» та окремо платив данину одному з командирів бойовиків. У подальшому кошти використовували для фінансування діяльності незаконних збройних формувань.
Загалом унаслідок припинення фактів незаконного переміщення вантажів через лінію розмежування нами вилучено майже 600 тонн продуктів харчування на суму приблизно 6 мільйонів гривень, майже 60 тонн алкогольних напоїв більш як на 2 мільйони гривень, тютюнової продукції на півмільйона гривень, товарів народного споживання майже на 5 мільйонів гривень. 
До речі, зауважу, що сам термін «контрабанда» часто використовується юридично некоректно. Поясню. Відповідно до кримінального законодавства, контрабанда — це незаконне переміщення товарів (культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових, радіоактивних речовин та ін.) через митний кордон поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю. А у нас віднедавна контрабандою стали називати незаконне переміщення вантажів через лінію розмежування з порушеннями встановленого порядку. Однак юридично це не контрабанда. Адже державного кордону між контрольованими Україною та тимчасово окупованими територіями не існує. Усе відбувається на українській території.
Хочу зазначити, що контрабандне переміщення товарів через контрольовану ділянку держкордону має епізодичний характер. Правда, фіксувалися спроби налагодити функціонування нелегальних трубо-
проводів для перекачування нафтопродуктів з Росії, але їх було припинено. Такі випадки були в Міловому, в Новопсковському районі. Контрабанда наркотиків також є епізодичною та сезонною — зазвичай їх переміщують наркозалежні місцеві жителі для особистого вживання. Активізується ця діяльність після «збору врожаю». Однак посіви нарко-вмісних рослин ми разом із міліцією активно виявляємо і знищуємо.
— Наскільки відомо, у Службі безпеки України існує проблема з кадрами. Чи вдалося на сьогодні очиститися від «п’ятої колони» і чи можна говорити про патріотизм і чесне служіння ваших співробітників?
— Кадрова проблема Луганського УСБУ вирішується спільно з іншими обласними управліннями та структурними підрозділами Служби. Багато фахівців з інших регіонів органічно влилися в колектив і позитивно себе зарекомендували, привнесли в роботу свіжий погляд на проблеми і власний досвід роботи.
Очищення колективу від «попутників» здебільшого вже відбулося. Маємо сильне ядро колективу. Це і є справжні патріоти: їхня відданість присязі пройшла випробування в непростих умовах. Водночас сьогодні в нас серйозно посилено роботу стосовно внутрішньої безпеки. Окрім суто оперативних методів виявлення зрадників та корупціонерів, активно використовується перевірка на детекторі брехні.
— Резонансний випадок із затриманням луганського сепаратиста Сергія Корсунського, треба думати, зашкодив іміджу СБУ, якщо враховувати той факт, що виявити зрадника допомогли громадські активісти. На волі залишаються ще безліч людей, які стояли біля витоків сепаратизму на Луганщині.
— Навпаки, взаємодію з активістами, волонтерами ми записуємо в позитив. Така співпраця, багатопланова і глибока, дає результати. Громадськість не лише допомагає нам виявляти правопорушників, а й здійснює дієвий, прискіпливий контроль за нашою діяльністю.
Затримання правопорушників, притягнення до відповідальності тих, чиї дії становлять загрозу національній безпеці України, відбувається виключно у правовому полі, а не заради власного іміджу.
Під час спеціальної операції готується доказова база, перевіряються інформація, дані, документується злочинна діяльність. І дії Корсунського нами також ретельно документувалися. При його затриманні було використано наші матеріали. Водночас ми вдячні громадським активістам, небайдужим людям, які надають допомогу в цій справі. Інша річ, що наступного разу, маючи інформацію стосовно місця перебування когось із бойовиків, не-
обов’язково одразу через ЗМІ повідомляти про це всьому світові. Зателефонуйте в СБУ на «гарячу лінію». Можливо, це дасть змогу провести певні заходи і зробити більше, ніж затримання одного терориста.
Ми повинні бути готові до того, що інфільтрація на мирну українську територію представників незаконних збройних формувань, диверсантів, шпигунів триватиме, незважаючи на жорсткий пропускний режим. І крім тих специфічних оперативних і технічних можливостей, які має Служба, ми розраховуємо на допомогу громадськості.
Загалом робота щодо документування злочинів сепаратистського характеру ведеться нами постійно. Управлінням встановлено практично всіх осіб, які брали активну участь в організації та проведенні в травні 2014 року сепаратистського «референдуму». У рамках кримінальних проваджень повідомлено про підозру 130 особам, декого з них уже затримано, декого оголошено в розшук. Затримано кількох представників псевдодержавних структур «ЛНР», у тому числі, колишнього «міністра», «глав місцевих адміністрацій». Вживаються системні заходи із блокування джерел фінансування терористичних угруповань, задокументовано протиправну діяльність майже 40 осіб. За рішеннями судів накладено арешт на рахунки фізичних і юридичних осіб, причетних до сприяння НЗФ або їх фінансування, на загальну суму понад 20 мільйонів гривень, на товарно-матеріальні цінності на суму майже 40 мільйонів гривень.
— На вашу думку, скільки часу триватиме процес складення зброї? Скільки приблизно терористів можуть розчинитися серед мирних людей, заховати зброю і почати «партизанити» і скільки часу займе процес очищення від такої категорії бойовиків?
— Зважте — не партизан, а кримінальних озброєних банд. Це — залишковий продукт практично всіх бойових дій. Зазвичай боротьба з бойовиками, що переховувалися на мирних територіях, займала ще деякий час після встановлення миру. Сьогодні в незаконному обігу, особливо в зоні АТО, перебуває величезна кількість зброї. Зокрема, її дуже багато залишилося після запеклих боїв за Луганськ, Дебальцеве, Лисичанськ. У жовтні минулого року, наприклад, на околицях Лисичанська ми викрили один із найбільших схронів за весь період АТО: гранатомети, протитанкові ракети, автомати та величезну кількість боєприпасів довелося вивозити кількома вантажівками. Арсенал необлікованої зброї належав одному з добровольчих батальйонів та призначався зловмисниками до вивезення із зони АТО.
Загалом у 2015 році нами вилучено на контрольованій території області понад 200 одиниць зброї, більш як 93 тисячі одиниць набоїв та боєприпасів, а також майже 700 кілограмів вибухових речовин. На неконтрольованій ситуація ще складніша. Тож не варто сподіватися, що після взяття кордону під контроль процес роззброєння НЗФ буде дуже легкий. Слід враховувати і соціально-психологічні особливості контингенту бойовиків. Не секрет, що це аж ніяк не «цвіт народу». Це люди, які до війни мали дуже низький суспільний статус, багато хто був засуджений, відбував покарання за крадіжки, розбій. Але, отримавши зброю, а отже, можливість мародерствувати і вершити чужі долі, вони відчули себе господарями життя. Зрозуміло, що серед цих людей знайдуться такі, хто не захоче з усім цим так просто розлучитись і скласти зброю.
Та тільки-но кордон буде закрито і росіяни залишать нашу територію, роззброїти їх буде можливо в стислі терміни. Тим паче що і сама Росія, розуміючи, яку небезпеку вони становлять, зміцнює свій кордон, затримує бойовиків, які намагаються переміститися на її територію.
Багато бойовиків уже сьогодні, розуміючи, що в Росію їм шляху немає, не отримавши обіцяних грошей, розчарувавшись в ідеях «руського міра», добровільно складають зброю й здаються українським правоохоронцям.
— Зважаючи на свій досвід, скажіть, що сьогодні першочергово необхідно для підвищення іміджу СБУ.
— Вважаю, що нам у сьогоднішніх умовах доречніше говорити про довіру з боку людей. А довіра — це результат не популістських маніпуляцій, а справжньої достовірної інформації про конкретну роботу. Тож попереду в нас ще багато справ.

Луганська область.

ФАКТ

У 2015 році Управлінням СБУ в Луганській області розкрито 8 диверсійних проявів, попереджено 6 терористичних актів, нейтралізовано діяльність 4 диверсійно-розвідувальних груп противника, за участь у незаконних збройних формуваннях затримано понад 60 осіб, які перебувають під вартою.

ФАКТ

Нейтралізовано розвідувально-диверсійну групу, яка готувала замах на одного з відомих державних посадовців. У місті Щастя попереджено вибух у багатоповерховому житловому будинку і на газорозподільній станції. Виявлено закладки вибухових пристроїв на трасах Лисичанськ—Артемівськ та Сєверодонецьк—Рубіжне.

Фото прес-служби Управління СБУ в Луганській області.