Учора ювілейний 50-й путінський «гумконвой» вдерся на територію України. Уже традиційно з отриманням чергової посилки з Москви терористи ретельно відпрацьовують її на передовій. Напередодні гібриди понад півсотні разів обстріляли позиції ЗСУ, переважно на донецькому напрямку. Найгарячіше було в Авдіївці, Зайцевому, Майорську, Пісках й Опитному. Російські найманці дедалі частіше застосовують великокаліберну зброю, заборонену Мінськими домовленостями.
Тим часом на засіданні Тристоронньої контактної групи з подачі Росії тривають дискусії на політичні теми, а от засади мирного врегулювання (припинення вогню, відведення техніки, обмін полоненими), схоже, обговорюють вкрай неохоче. Так чи інакше, процес триває, але результатів не дає.
За словами представника України в політичній підгрупі на переговорах у Мінську Романа Безсмертного, питання перехідної юстиції, амністії, виборчого імунітету й виборчої безпеки не вдається погодити з представниками російської сторони. Так, вони наполягають, що армійські корпуси мають стати народною міліцією. «Є п’ять умов проведення амністії згідно з міжнародною практикою. Починаючи з питання безпеки, закінчуючи фінансовим забезпеченням процесу, залученням до процесу всіх учасників конфлікту. І тут виникає запитання: а Росія й російські військові? — коментує ситуацію в інтерв’ю Лігабізнесінформу Роман Безсмертний. — Передумовою є обмін незаконно утримуваних заручників і початок проведення правової процедури. Вони відкидають кожен пункт, не розуміють, що це за процес. І розмова не має сенсу».
Своєю чергою координатор ГМ «Опора» Ольга Айвазовська, яка брала участь у спільному засіданні політичної підгрупи та підгрупи з безпеки, яке в середу відбулося в Мінську, вважає, що проведення виборів на Донбасі без дотримання безпеки може погіршити ситуацію. «Якщо ми починаємо дискусію про проведення виборів на тимчасово окупованих територіях, то має бути забезпечено належну безпеку до моменту проведення виборчого процесу, під час, а також після виборчого процесу. Тому ми можемо уявити собі ситуацію, що якщо одна зі сторін буде незадоволена результатом виборів, це призведе лише до ескалації конфлікту, відповідно, цей інструмент буде використано проти», — заявила вона.