Напередодні початку сезону зрошення адміністрація Північно-Кримського каналу підтверджує, що до подачі дніпровської води на територію окупованого Криму навіть не готується. Натомість аграрії Херсонщини отримають її у повному обсязі, хоча й дорожче.

Начальник управління ПКК Олександр Романенко у розмові з кореспондентом «Голосу України» повідомив, що нинішнього сезону вартість подачі кубометра води для зрошуваних земель коштуватиме 2,5 гривні (без податків). Тоді як минулого року за куб брали 2,02 гривні. Причина відома: зростання вартості енергоносіїв, техніки, мінімальних зарплат тощо.
«Про очікуване підвищення вартості води для поливу ми вже повідомили сільськогосподарські підприємства, які обробляють зрошувані землі. Звичайно, подорожчанню ніхто не радіє — надто ті, хто вирощує рис і потребує багато води для заповнення чеків. Але всі розуміють, що іншого виходу не знайти. Адже новий тариф лише дає змогу відшкодувати експлуатаційні витрати та вартість охорони, а не ремонтні роботи. Тим часом капітального ремонту потребують чотири масивні засувки на перемичках каналу, які відпрацювали вже 56 років. А це — чотирнадцять мільйонів гривень, які взяти нема звідки», — наголошує начальник управління Північно-Кримського каналу Олександр Романенко.
Факт. Минулого року ПКК перекачав аграріям Херсонщини 270 мільйонів кубометрів дніпровської води для поливу. План на 2016-й — 267 мільйонів кубометрів.
Утім, вартість подачі води з тих самих підстав переглядає і Каховський магістральний канал. Хоча на засіданні робочої групи з питань узгодження цінової політики за участю депутатів облради, аграріїв та меліораторів говорилося й про інші — «суб’єктивні» фактори, через які зрошення стає витратнішим. Приміром, у Цюрупинському районі Херсонщини одразу кілька селищних та сільських рад уп’ятеро підняли вартість оренди землі, якою проходять допоміжні відгалуження зрошувальних каналів. А відповідно, постачальники води змушені були перекласти додаткове фінансове навантаження на плечі споживачів своїх послуг з числа членів тих же місцевих громад. Щоправда, робоча група пообіцяла переконати сільради повернутися до попередніх ставок. Та чи дослухаються?
Факт. На Херсонщині договори про подачу води на зрошення вже підписано із 800 сільгосппідприємствами.
Керівництво Херсонської облдержадміністрації та облради також обіцяє докласти зусиль, щоб бодай частково полегшити життя аграріям. Заступник голови Херсонської ОДА Ігор Шепелєв повідомив: місцева влада проситиме депутатів Верховної Ради України внести зміни до Податкового кодексу, щоб звільнити від плати за землю ті підприємства та організації, що фінансуються з державного бюджету.

Херсон.