10 квітня у Ємені набуде чинності режим припинення вогню, а 18 квітня у Кувейті розпочнуться мирні перемовини. Як інформує Reuters, таку заяву зробив спеціальний посланець ООН в Ємені Ісмаїл Оулд Шейх Ахмед. Як повідомляв «Голос України», війна між урядовими силами і повстанцями триває у країні вже роки. Торік у березні на прохання президента Ємену Абда Раббо Мансура Хаді коаліція арабських країн, очолювана Саудівською Аравією, розпочала  воєнну операцію проти повстанців. За роки конфлікту в Ємені загинуло майже 6 тисяч осіб.
Тривають пошуки шляхів мирного врегулювання й іншої війни регіону — сирійської. Учора в Женеві завершився черговий раунд переговорів конфліктуючих сторін за участі представників міжнародної спільноти. ООН та Євросоюз виступили зі спільним зверненням, в якому закликали офіційну владу Сирії та опозицію дійти згоди на політичному рівні. Спеціальний посланець ООН по Сирії Стаффан де Містура та високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні також заявили, що політичне розв’язання конфлікту є головним кроком для перемоги над терористичною «Ісламською державою». «Коли я почула про теракти в Брюсселі, я в першу чергу подумала про те, що боротьба з тероризмом напряму залежить від успіху переговорів по Сирії. Міжнародний тероризм — це спільна загроза і для Європи, і для всього світу, в тому числі й для сирійців. Ми маємо усвідомити: щоб подолати цю проблему, необхідно добитися миру в Сирії та сформувати там перехідний уряд», — наголосила вона.
Переговори між представниками сирійської опозиції та офіційного Дамаска проходять важко. За словами Стаффана де Містури, протиріччя сторін — «глибокі». Проте ніби вдалося домовитися з питань збереження територіальної цілісності країни та відмови від федералізації, повідомляє DW.
Однією із головних проблем, щодо якої сторонам не вдається дійти згоди, є нинішній президент Сирії Башар Асад. Представники влади категорично відмовляються навіть обговорювати можливість його відставки. Натомість опозиція називає цю відставку головною передумовою припинення збройного протистояння. Представники міжнародної спільноти (крім Росії) також закликають Асада відмовитися від влади. «Я особисто не можу собі уявити, що після 250 тисяч загиблих та 12 мільйонів біженців саме Асад зможе стати тою фігурою, яка буде прийнятною для всіх груп населення», — сказав глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр в інтерв’ю «Інтерфаксу», перебуваючи в Москві.
На 13 квітня у Сирії  мають відбутися парламентські вибори. З огляду на це наступний раунд переговорів плановано перенести на пізніший термін. Поки що проти цього категорично виступає опозиція, яка вважає вибори нелегітимними. 
З яким саме підсумком завершився черговий раунд женевських переговорів, коли верстався номер, було не відомо. Але, безперечно, будь-який підсумок на цьому етапі — проміжний.