Президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови закликав Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Муна посилити тиск на Росію для відновлення справедливості і звільнення Надії Савченко.

Глава нашої держави іменував так званий судовий процес, який відбувся у російському Донецьку, судилищем. «Україна ніколи не визнає рішення цього суду», — цитує Петра Порошенка його прес-служба.

Співрозмовники скоординували кроки для звільнення всіх незаконно утримуваних у РФ українців. Президент підкреслив, що згідно із шостим пунктом Мінських домовленостей Росія має звільнити всіх політичних в’язнів, яких незаконно утримує на своїй території.

Петро Порошенко і Пан Гі Мун наголосили на необхідності політико-дипломатичного врегулювання ситуації на Донбасі на основі виконання Мінських угод і домовилися про зустріч наступного тижня під час візиту глави Української держави до Вашингтона.

Тема Надії Савченко також стала приводом для зустрічі в Нью-Йорку генерального секретаря ООН з постійним представником України при ООН Володимиром Єльченком.

Український дипломат наголосив, що порушення Росією універсальних норм права, а також імунітету депутата ПАРЄ стали чітким сигналом міжнародній спільноті про неприпустимість потурання основоположних принципів та норм державою, яка є одним із постійних членів Ради Безпеки ООН.

У свою чергу, Пан Гі Мун підтвердив стурбованість стосовно цієї ситуації і запевнив, що Україна може розраховувати на його підтримку, інформує прес-центр Постійного представництва України при ООН.

Питання звільнення української льотчиці порушив під час свого візиту до Москви і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, повідомляє «Радіо Свобода». За результатами зустрічі зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим Штайнмаєр заявив про те, що німецька сторона сподівається на ухвалення «гуманітарного рішення» стосовно несправедливо засудженої української патріотки. Також німецький уряд, за словами глави зовнішньополітичного відомства, тривожить її здоров’я: берлінські лікарі — на прохання Петра Порошенка — готові будь-коли її оглянути, й, у разі потреби, надати медичну допомогу. Але поки що на це немає згоди російської сторони.

Лавров відповів, що в Москві добре відомо про пропозиції щодо обміну засудженої, які прозвучали з боку київської влади, і зазначив, що сьогодні німецьким колегам була вручена додаткова пам’ятка з даної справи. Глава російського МЗС наголосив, що рішення у справі Савченко прийме особисто президент Росії Володимир Путін.

Крім того, вчора в Москві пройшла зустріч Лаврова із держсекретарем США Джоном Керрі, під час якої співрозмовники обговорили й ситуацію в Україні. Керрі назвав перемовини продуктивними. Держсекретар США також зустрівся із Путіним. Раніше адвокат Ілля Новіков повідомив із посиланням на свої джерела, що питання звільнення Надії Савченко буде першим чи другим у порядку денному зустрічі Керрі з президентом РФ.