У столиці Японії квітне сакура. Ще кілька днів тому її цвітіння вперше зафіксували в місті Фукуока, на острові Кюсю, і в місті Нагоя, на центральному острові Хонсю, що дало змогу заявити на всю країну (та навіть на весь світ!): в Японії почався новий сезон цвітіння сакури!

День, коли розпускаються бутони ніжних біло-рожевих квітів, не є офіційно визнаним національним святом, але він, без сумніву, найбільш очікувана пора року. Метеорологічне управління Японії заздалегідь складає графіки цвітіння сакури по всій країні, і вже на цій карті з позначками видно, як переможно накочується з півдня на північ весняна квіткова повінь.
У Токіо її прихід відзначають тоді, коли перші шість квіток розпустяться на «королівській вишні» у храмі Ясукуні. Представник метеослужби повідомляє про цю радісну новину в прямому ефірі телебачення. Від цього дня за тиждень біло-рожевим цвітом вкривається вся центральна частина країни.
Нинішнього року через теплу погоду в Токіо квітки розпустилися на п’ять днів раніше, ніж зазвичай. Очікують, що піком цвітіння стане тиждень з 2 по 8 квітня.
У свої вихідні японці збираються з друзями, сім’ями в численні сади і парки біля розквітлих дерев, щоб відпочити і помилуватися цвітом, який так швидко опадає!
Щоправда, деякі найбільш витончені любителі милування цвітінням сакури намагаються «ловити» пору цвітіння, рухаючись слідом за сакурою з півдня на північ. І в такий спосіб продовжують сезон на місяць. Адже територія країни тягнеться на три тисячі кілометрів. І на північному Хоккайдо цвіт сакури можна побачити аж на початку травня.
Квітка сакури вважається неофіційним гербом Японії. А перша згадка про неї в літературі датується ще 712 роком. У країні використовують п’ять основних сортів та майже 200 гібридів.

Токіо.

Фото з сайту храму Ясукуні.