У спортивних рейтингах наша країна посідає провідні місця в Європі та світі. Про це під час парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури та спорту в Україні в умовах децентралізації влади» заявив голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний.

Парламентарій зазначив, що, 

незважаючи на збільшення рівня доходів місцевих бюджетів, фізична культура і спорт фінансуються за залишковим принципом — 0,9 відсотка від загального обсягу видатків.

Крім того, за його словами, в деяких регіонах є спроби зробити спортивні школи комунальними, що може призвести до послаблення конкуренції між закладами та атлетами. «Децентралізація вимагає від місцевих органів влади відповідальності за ефективне управління ресурсами місцевих бюджетів, включаючи фінансове забезпечення прав громадян на заняття фізичною культурою і спортом та отримання відповідних якісних послуг», — підкреслив парламентарій.

Народний депутат сказав, що законодавством передбачена розробка низки державних соціальних нормативів у сфері обслуговування населення закладами фізичної культури та спорту. Однак на сьогоднішній день переважна частина з них відсутня. Тобто місцеві органи досі не зобов’язали виділяти необхідне фінансування для дитячого спорту. І внаслідок цього з бюджетів виділяються мізерні кошти. Тому нині основна увага має бути зосереджена на опрацюванні та прийнятті відповідних нормативно-правових актів.

Крім того, Артур Палатний зауважив: наші атлети вже вибороли 122 ліцензії на участь в Олімпійських іграх, але це завдяки старому фундаменту та досвідченим тренерам. На жаль, за відсутності належної підтримки понад 20 олімпійців виїхали за кордон. «Маємо застарілу спортивну інфраструктуру. У результаті наші спортсмени вимушені тренуватися в інших країнах, витрачати значні кошти. Тому першочерговим кроком є затвердження Державної програми розвитку фізичної культури і спорту.

Заступник міністра освіти і науки Андрій Гевко наголосив, що сьогодні особливої уваги також потребує підтримка фізичної культури та спорту в освітній сфері. Зокрема, за його словами, міністерство планує розробити програму «Шкільний спортивний зал», щоб забезпечити навчальні заклади необхідним обладнанням. Окрім того, міністерство запропонувало програму «Спортивний майданчик», котра має покращити матеріально-технічну базу ДЮСШ.

Заступник міністра запропонував під час вирішення вищезгаданих проблем враховувати досвід скандинавських країн. Наприклад, надавати спортивні споруди незалежно від форм власності в безплатне користування зранку для учнів та студентів. Також, підкреслив Андрій Гевко, треба звернути увагу на відновлення басейнів для дітей молодших класів.

У свою чергу міністр молоді та спорту Ігор Жданов повідомив, що уряд розробив проект закону «Про антидопінговий контроль у спорті», який був узгоджений із Всесвітнім антидопінговим агентством (ВАДА). Найближчим часом законопроект подадуть на розгляд профільному парламентському комітету. Також, за його словами, Національний антидопінговий центр України затвердив відповідні правила, до яких приєдналися всі спортивні федерації. Крім того, НАДЦУ уклав угоду з провідною акредитованою антидопінглабораторією Кельна (Німеччина) і наразі всі проби для аналізу спрямовуються до цієї наукової установи. Отже, враховуючи усунення Україною основних зауважень, рада засновників ВАДА прийняла рішення визнати антидопінгову діяльність нашої країни такою, що відповідає Всесвітньому антидопінговому кодексу.

 

 

Під час слухань.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.