Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман провів зустріч з представниками сфери інформаційних технологій та обговорив можливості державної підтримки та розвитку ІТ-галузі.

Керівник парламенту наголосив, що вітчизняний ІТ-сектор має гарний потенціал та може стати рушійною силою економіки країни, саме тому держава повинна інвестувати у розвиток цієї сфери.

В. Гройсман зауважив, що в Україні є гарна база кваліфікованих ІТ-спеціалістів. Разом з тим, за його словами, у галузі є низка проблем, які заважають її розвитку та повинні бути вирішені. «Дуже важливо, щоб цей сектор не залишався поза увагою і можливостями державної підтримки, — зазначив В. Гройсман. — Треба створити умови, які би якісно відрізнялися (від сьогоднішніх) і були не гіршими, аніж у провідних країнах».

«Як зробити, щоб ви були у «білій зоні» (економіки), як зробити, щоб ви були захищені, як зробити, щоб вам було вигідно розвиватися тут, — три питання, на які ми з вами повинні відповісти», — закликав керівник парламенту учасників зустрічі до обговорення.

Представники сфери інформаційних технологій підкреслили, що ІТ-сектор — одна з найбільш зростаючих галузей в Україні та може стати однією з головних сфер економіки за умови підтримки та сприяння з боку держави.

Крім значного внеску до ВВП країни та розвитку інших галузей економіки України, ІТ-сектор напрацював корисний для розбудови держави досвід, зокрема, щодо бізнес-аналізу, стратегічного менеджменту, систем управління проектами, персоналом тощо, зазначили співрозмовники.

Разом із тим, на сьогодні розвитку галузі заважає низка нагальних проблем, серед них: складна податкова система, тиск на ІТ-компанії, відтік кваліфікованих кадрів за кордон та недосконалість профільної освіти, підкреслили керівники провідних ІТ-компаній.

Представники галузі наголосили на необхідності зміни податкової системи, а також підтримки галузі державою як в Україні, так і її продуктів за кордоном. Вони також закликали ухвалити законодавчі рішення, «які обмежили б свавілля силовиків відносно ІТ-компаній».

Своєю чергою керівник парламенту виступив за розробку стратегічного плану дій щодо розвитку ІТ-індустрії в Україні у найближчі роки. У цьому контексті він закликав учасників обговорення взяти участь у розробці відповідних пропозицій та представити їх парламенту для подальшого опрацювання у комітетах.

В. Гройсман погодився з думками співрозмовників щодо необхідності здійснення повноцінної реформи податкової системи, яка буде заздалегідь розроблена та узгоджена з усіма зацікавленими сторонами.

Крім того, Голова Верховної Ради запропонував провести у парламенті тематичний ІТ-день для прийняття необхідних рішень. «Мова йде про те, щоби створити фундаментальні закони, які не дозволять ними гратися, але чітко визначати подальші кроки розвитку галузі», — зауважив В. Гройсман.

У зустрічі взяли участь керівники низки провідних ІТ-компаній України, зокрема «EPAM», «USCUTUM», «SіgmaSoftware», НВП «Медірент», ГО «Dіgіtal Ukraіne», «ІT Ukraіne», «Mіcrosoft», ІТ-комітету Європейської бізнес-асоціації, «CІKLUM», «ORACLE», ІТ-комітету Американської торгової палати, «DATA Group», ІТ Україна, ТОВ «Естаунд коммерс», «OMP», «Luxoft», «Октава Капітал», «AltexSoft», Американської торгової палати, ТОВ «Айкюжн», ТОВ «Логіка ЛТД», «NetCracker», «SіmCorp» та «SPS Commerce».

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.